Díaulos

A partir de la 14ª edició (724 a. de C.), es va introduir una nova prova. Aquesta era anomenada díaulos (doble estadi) i consistia a anar fins a l'arribada, girar a l'altura d'un pal situat en aquest punt i regressar fins a la línia de sortida. Era equivalent a la carrera actual de 400 metres.

L'estadi es va construir per a albergar aquestes proves. Tenia forma de rectangle de 211 x 32 m i estava obert pel costat de l’Altis. Al seu al voltant es trobaven les graderies. Els atletes accedien per una espècie de túnel.

El primer guanyador olímpic del díaulos va ser Hipenos de Pisa, en l'any 724 a. de C.

Hipios

Cursa de semifons de quatre estadis (actual prova de 800 metres). Estava incluida en el programa esportiu dels Jocs en Delfos (Jocs Pítics), Els Jocs en Istmia (Jocs Istmics) i els Jocs en Nemea (Jocs Nemeus) encara que no es disputava en Olímpia.

Dòlikhos

El Dòlikhos (llarg) va ser la primera prova de fons o resistència. Es va introduir en els Jocs de l'any 720 a. de C. (15ª Olimpíada). En la primera ocasió en la qual es va competir en aquesta disciplina es corrien vuit estadis, és a dir, quatre voltes completes. Amb el pas dels anys es va anar perllongant fins als vint-i-quatre estadis –dotze voltes– que equivalien a 4.600 m .

Els participants més assidus a aquesta prova eren missatgers i heralds que estaven acostumats a recórrer llargues distàncies. Els grans favorits eren els espartans, doncs estaven severament entrenats.

El primer guanyador va ser Acantos d’Esparta. En aquests mateixos Jocs es va produir una anècdota que tindria continuïtat en les edicions posteriors: Orripos va perdre la seva peça de vestir "perizoma" i va acabar corrent nu. Acantos, que participava després, es va presentar també sense roba en la línia de sortida davant els jutges, i el restant grup de participants espartans ho van imitar. Es diu que a partir d'aquest fet, tots els atletes corrien nus.

Hoplitodromia

Carrera de velocitat. En Olímpia s'introdueix en la 65ª edició dels Jocs i la va guanyar Domaretos d’Erea.

La competició es realitzava entre atletes que usaven armadura de bronze. El recorregut era curt, entre dos i quatre estadis, i els corredors, en els seus inicis, devien realitzar-lo perfectament proveïts de casc, greves i escut encara que finalment solament usaven aquest últim, que devia tenir el mateix pes per a tots els competidors.