Categoria i situació dels Parcs a Catalunya


 

- Parcs nacionals

· Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: Situat a la comarca del Pallars Sobirà, presenta un paisatge d'alta muntanya amb un relleu característic i una gran riquesa de fauna i de vegetació.

- Parcs naturals

· Cadí-Moixeró: Situat als Pre-pirineus, presenta un tipus de roca calcària que ocasiona un relleu abrupte.

· Cap de Creus: Situat a l'Alt Empordà, constitueix l'extrem més oriental de la Península Ibèrica. És el primer parc marítim-terrestre de Catalunya. La costa és abrupta i retallada en penya-segats i cales.

· Aiguamolls de l'Empordà: Situat a l'Alt Empordà, entre les confluències dels rius Muga i Fluvià, és la segona zona humida de Catalunya. La formen un conjunt de llacunes, closes i prats inundables que constitueixen un hàbitat privilegiat per la fauna, especialment aus aquàtiques.

· Zona Volcànica de la Garrotxa: Situat a la comarca de la Garrotxa, posseeix uns quaranta cons volcànics i més de vint colades basàltiques. L'orografia, el sòl i el clima propicien una vegetació variada, amb alzines, roures i faigs.

· Montseny: Situat entre tres comarques: la Selva, Osona i el Vallès Oriental. Els grans desnivells existents en aquest massís ocasionen diferències climàtiques importants que possibiliten una vegetació molt rica i variada, des de alzines fins a faigs i avets.

· Sant Llorenç del Munt i l'Obac: Situat entre les comarques del Vallès Occidental i el Bages. El relleu forma un paisatge abrupte amb penya-segats. La vegetació està constituïda principalment per alzinars i s'exten per les planes de muntanya.

· Montserrat: Situat entre les comarques de l'Anoia, el Baix Llobregat i el Bages. El paisatge és únic, format per multitud de roques entre les quals es desenvolupa una important vegetació.

· Montsant: Situat

· Els Ports: Situat entre les comarques del Baix Ebre i el Montsià. És una zona de relleu molt complex, de transició entre el sistema Mediterrani Català i el sistema Ibèric. Aquestes muntanyes estan formades per materials calcaris que determinen un relleu abrupte i trencat per diverses falles, amb importants encavalcaments.

· Delta de l'Ebre: Situat entre les comarques del Baix Ebre i el Montsià, a la desembocadura del riu Ebre. És la zona humida més extensa del país. A pesar d'estar molt humanitzada amb arrossars i altres cultius, el Delta és un dels hàbitats d'aus més important del Mediterrani.

- Paratges naturals

· Massís del Pedraforca: Situat a la comarca del Berguedà. És un massís de forma molt peculiar, amb dos alterosos pollegons separats per l'Enforcadura. És una muntanya llegendària que s'ha convertit en un dels símbols de l'excurionisme català.

· Poblet: Situat a la comarca de la Conca de Barberà. El monestir és una de les joies de l'art medieval. Conté les tombes dels reis-comptes de l'antiga corona d'Aragó i Catalunya. El seu entorn natural, el Bosc de Poblet, és un dels millor conservats de les comarques tarragonines.

· L'Albera: Situat a la comarca de l'Alt Empordà. És un paratge constituït per un sector occidental amb faigs i roures humits i un oriental amb alzines sureres i matolls on viuen les últimes poblacions de tortuga mediterrània.

- Reserves naturals i marines

· Delta del Llobregat: Situat a la comarca del Baix Llobregat. És una reserva natural i la tercera zona humida en importància a Catalunya. Pròxima a la gran zona urbana de Barcelona, al mig d'un territori profundament urbanitzat, destaca per ser un espai ben conservat on es troba la flora i la fauna típica de zones humides. Té una especial rellevància la presència d'aus aquàtiques.

· Illes Medes: Situat a la comarca del Baix Empordà, concretament a l'Estartit. És una reserva marina amb un fons de valor excepcional on destaquen les poblacions d'algues, prats de posidonia, coralls, peixos de diferents espècies, crancs i estrelles de mar.

- Parcs

· Collserola: Situat entre les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i el Vallès Occiental. Presenta una gran extensió de boscos, alzines, pins i alguns tipus de roures, que constitueixen una bona representació dels ecosistemes mediterranis.

· Garraf: Situat entre les comarques del Baix Llobregat, el Garraf i l'Alt Penedès. És un massís format principalment per roca calcària que, en contacte amb l'aigua i l'aire, a propiciat la formació abundant de coves. La vegetació és mediterrània meridional típica.

· Montnegre-Corredor: Situat a la cordillera litoral entre les comarques del Maresme, la Selva i el Vallès Oriental. Presenta una vegetació caracteritzada per la presència del pi pinyoner i l'alzina surera. A l'obac dels llocs més elevats destaquen els roures humits.

- Parcs comarcals

· Montesquiu: Situat a la comarca de l'Osona. És un espai que presenta el paisatge propi de mitja muntanya, en el qual es distribueixen harmònicament roures, pins silvestres, cultius, prats i vegetació de ribera. Destaca el castell de Montesquiu.

· Olèrdola: Situat entre les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf. És un espai protegit creat fundamentalment per a preservar l'entorn del notable conjunt històric-arqueològic del castell d'Olèrdola. Aquest entorn està constituït per un bosc mediterrani de pi blanc sobre terreny calcari.