L'AUTOESTIMA

 

Què és l'autoestima? Podríem dir, senzillament, que no és res més que la imatge que cadascú té de si mateix, el conjunt de la confiança i el respecte.

 

A mesura que les persones es refien de si mateixes, assoleixen nivells més alts d'autoestima. Dels sentiments envers nosaltres mateixos, en depenen molts aspectes de les tasques quotidianes. Amb l'autoestima la nostra vida pot ser més plena en el treball, en la relació amb els altres i en totes les possibilitats personals de desenvolupament.

 

Les persones que se senten negatives, que creuen que no son capaces de fer res, que es menyspreen, que no es refien dels seus actes i que fomenten conductes autodestructives sobre la seva capacitat i vàlua personal, amb sentiments d'inestabilitat, dubte, culpa i por, son persones a qui els manca l'autoestima. L'èxit i el fet de trobar-se bé amb si mateixes serà, per a aquestes persones, una cosa estranya mentre no assoleixin els sentiments de con­fiança, d'optimisme, d'equilibri i de transigència.

 

Si fem nostres aquests sentiments i actituds positius, estem més preparats per afrontar les dificultats i el fracàs.

 

Com més gran sigui la nostra capacitat d’adaptació i de flexibilitat, més disposats estarem per suportar les pressions de l'entorn i obtindrem més fermesa per fer front a la desesperació, el desànim i la derrota.

 

 

L'autoestima és un sentiment personal, íntim, que respon a tot allò que jo sento i penso de mi mateix i no del que pensen els altres de mi. És, per tant, controlable i depèn molt d'un mateix. Posseir autoestima és tenir serenor espiritual, sentir-se segur i capaç d'afrontar la vida, crear il·lusió i desig de ser feliç.

 

Tenir autoestima per assolir una relació estable amb un mateix és el resultat d'aquestes actituds:

 

a) aprendre a acceptar-se, ser respectuós amb la pròpia realitat personal i no negar-la

b) viure d'una manera autoresponsable, com l’únic protagonista i guia de la nostra vida, fent-nos càrrec dels aspectes controlables i acceptant aquells que se'ns puguin escapar;

c) viure de forma coherent amb el que pensem i sentim, amb la nostra forma d'actuar, és a dir, ser autèntics.

 

Si apliquem aquestes actituds a l'estudi comprovarem que, a mesura que creixi l'autoestima, serem més capaços i creatius en la nostra tasca, més segurs i refiats de les nostres capacitats i tindrem més possibilitats d'èxit. Aquests resultats abasten no solament el pla material, sinó també l'emocional i l'espiritual.

xg.gif (969 bytes)