El decàleg de la seguretat alimentària

  1. Exigeixi informació, seguretat i higiene en els aliments i envasats.
  2. Compri productes etiquetats: l'etiqueta és una garantia de seguretat.
  3. No adquireixi productes que hagin rebassat la seva data de caducitat o de consum preferent.
  4. Compri aquells aliments en els que li garantitzin identificació i control des d'origen.
  5. En comprar productes congelats asseguri's que no s'ha trencat la cadena del fred.
  6. Eviti les contaminacions: protegeixi els aliments amb paper d'ús alimentari. És imprescindible separar els crus dels cuinats.
  7. Els aditius alimentaris autoritzats per la UE compleixen els requisits de seguretat per a un ús i consum determinats.
  8. Els organismes modificats genèticament, identificats i etiquetats segons la legislació estan autoritzats per la UE.
  9. No es deixi portar per les alegacions terapèutiques, preventives o curatives d'algunes marques. Només són reclams publicitaris.
  10. Compri en establiments que li garanteixin una correcta manipulació dels aliments, en preparació i conservació.

A primers de novembre de 1998, la Unió Europea va difondre aquest decàleg de recomanacions a fi d'orientar sobre seguretat alimentària. Aquestes orientacions constitueixen el nucli d'una campanya finançada per la UE, que té com a lema Informa't i exigeix. La campanya va dirigida especialment als nois i noies d'entre 12 i 16 anys que comencen a consumir. Suposa el debut del Consorci per a la Seguretat Alimentària, que reuneix a industrials i organitzacions de consumidors.

El consorci està integrat per les següents organitzacions: