El decàleg de la seguretat
alimentària |
-
Exigeixi informació, seguretat i higiene
en els aliments i envasats.
-
Compri productes etiquetats: l'etiqueta és
una garantia de seguretat.
-
No adquireixi productes que hagin rebassat la
seva data de caducitat o de consum preferent.
-
Compri aquells aliments en els que li garantitzin
identificació i control des d'origen.
-
En comprar productes congelats asseguri's que
no s'ha trencat la cadena del fred.
-
Eviti les contaminacions: protegeixi els aliments
amb paper d'ús alimentari. És imprescindible separar els crus
dels cuinats.
-
Els aditius alimentaris autoritzats per la UE
compleixen els requisits de seguretat per a un ús i consum determinats.
-
Els organismes modificats genèticament,
identificats i etiquetats segons la legislació estan autoritzats per
la UE.
-
No es deixi portar per les alegacions
terapèutiques, preventives o curatives d'algunes marques. Només
són reclams publicitaris.
-
Compri en establiments que li garanteixin
una correcta manipulació dels aliments, en preparació i
conservació.
|
A primers de novembre de 1998, la Unió Europea va difondre aquest
decàleg de recomanacions a fi d'orientar sobre seguretat
alimentària. Aquestes orientacions constitueixen el nucli d'una campanya
finançada per la UE, que té com a lema Informa't i
exigeix. La campanya va dirigida especialment als nois i noies d'entre
12 i 16 anys que comencen a consumir. Suposa el debut del Consorci per a
la Seguretat Alimentària, que reuneix a industrials i organitzacions
de consumidors.
El consorci està integrat per les següents organitzacions:
-
Federación Española de Industrias de la Alimentación
(FIAB)
-
Unión de Consumidores de España (UCE)
-
Organización de Consumidores y Usuarios (OCU)
-
Confederación Española de Asociaciones de Amas de Casa,
Consumidores y Usuarios (CEACCU)
-
Federación Unión Cívica Nacional de Consumidores y Amas
de Hogar de España (UNAE).