- L'excés de dolços en la dieta.
- La manca d'higiene bucal, que facilita la presència de bactèries a la boca.
- La susceptibilitat de les pròpies dents.
- Problemes per a mastegar i, com a conseqüència d'això, de nutrició.
- Dolors i molèsties innecessàries.
- Pèrdues de peces que comportaran malposicions posteriors.
- Reduir el consum de dolços de la dieta, sobretot entre àpats.
- Raspatllar-se diàriament les dents amb un dentifrici fluorat.
- Glopejar amb fluor a partir dels 6 anys per a millorar la resistència de l'esmalt.
- Les de 1r grau afecten l'esmalt alterant la seva duresa. Es presenta com una taca i no fa mal.
- Les de 2n grau afecten tot l'esmalt i la primera capa de la dentina. Produeix dolor quan es posa en contacte amb el fred, la calor i amb els aliments àcids i dolços.
- Les de 3r grau afecten a tot l'esmalt, tota la dentina, fins gairebé la polpa. Es detecta dolor espontani amb el fred, la calor, els àcids i els dolços, i el dolor és més intens que l'anterior.
- Les de 4t grau afecten fins la cavitat polpal, produint polpitis. Produeix un dolor molt intens i espontani.