EVÒNIM - Evonymus europaeus
Inici


Branca carregada de fruits ben oberts. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 1-12-2010.

 

Fruits de colors vius. Menadre de l'Onyar a la Creueta, 9-12-2009.

 

Fulles enrogides a la tardor. Meandre de l'Onyar a la Creueta, 10-12-2004.


També és anomenat barretets vermells, barretets de capellà i boneter, degut a la forma dels seus fruits rosats, amb 4 lòbuls, com els bonets dels sacerdots.

Pertany a la família de les Celestràcies (Celastraceae). És un arbust que pot assolir entre 2 i 4 metres d'alçada, fins i tot més. És caducifoli i les seves branques joves són verdes i amb 4 cantells.

El trobarem en fondalades, vores de riu i llocs humits en general. Floreix entre abril i maig.

Té les fulles de 4 a 6 cm de llargada, són lanceolades i oposades. A la tardor agafen tonalitats més o menys roges abans de caure.

Les flors, d'un blanc verdós, fan de 8 a 10 mm i estan reunides en ramells de 2 a 5.

La càpsula que forma el fruit, primer és verda i normalment es torna rosa amb la maduració. Quan s'obre s'observen al seu interior 4 llavors d'un color taronja molt viu. De fet, la llavor és blanca, però està embolcallada d'un aril d'aquest color tan llampant.

Pels humans es tracta d'una planta metzinosa, però alguns animals, com els tallarols de casquet, se'n mengen els fruits sense que els passi res.

La trobem en abundància ran de l'Onyar, però també n'hi ha exemplars en racons humits del Puig de Montilivi i Puig del Bisbe.

A finals de tardor, quan té els fruits rosats i les fulles més o menys enrogides, és quan presenta el seu millor aspecte.

A la pimavera és atacat per les erugues de l'arna Yponomeuta cagnagella, que el cobreix d'uns fils sedosos i pot arribar a defoliar-lo.

Inici