EMPUSA PENNATA - Empusa pennata
Inici

Femella adulta que acaba d'abandonar la muda anterior (a sota). Puig de Montilivi, 2-6-2005.

 

Mascle adult amb les característiques antenes pectinades. Puig de Montilivi, 5-5-2007.

 

Larva amb la seva postura habitual. Puig de Montilivi, 12-3-2008.

 

Aquí podem comparar la mida d'aquesta larva amb el dit. Puig de Montilivi, 9-10-2010.

 

Detall del cap amb el seu apèndix i potes anteriors plegades d'una larva. Puig de Montilivi, 9-10-2010.


És l'únic exemplar al nostre país de la família Empusidae. Pertany al mateix ordre que el pregadéu amb el qual comparteixen l'ordre dels Mantoideus. D'aquí la seva similitud en la forma d'algunes de les parts del cos, com ara les potes i el cos allargat.

Els adults presenten un fort dimorfisme sexual. Els mascles fan de 47 a 60 mm de longitud i tenen les antenes en forma de ploma (pectinades) per detectar les feromones que desprenen les femelles. En canvi aquestes fan entre 32 i 47 mm de llarg i tenen les antenes filiformes.

L'Empusa pennata té damunt del cap un apèndix que el diferencia del pregadéu. Però, com aquest, s'alimenta d'altres invertebrats que captura amb les extremitats anteriors.

En la forma larvària no té ales i l'abdomen està corbat cap amunt. És molt comú en herbassars, matollars i jardins. El seu mimetisme amb l'entorn és molt gran, de manera que si no es mou és molt difícil de veure. Fins i tot balanceja el cos tal com ho fan les herbes del seu entorn quan són empeses pel vent.

Les larves es veuen a partir de finals d'hivern. Els adults els podem trobar entre maig i juliol.

 
Inici