ABELLA FUSTERA - Xylocopa violacea
Inici


Els reflexos metàl·lics de les ales li donen el nom científic. Puig de Montilivi, 10-3-2012

 

El color taronja de prop de l'extrem de les antenes ens indiquen que és un mascle. Puig de Montilivi, 10-3-2012

 

Un altre exemplar sobre flors d'aloc. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 31-7-2010


Aquest himenòpter (ordre Hymenoptera) pertany a la família Apidae, que acull les abelles i els borinots. La sempre imprecisa nomenclatura popular l'anomena també borinot negre i bufaforats.

És de mida gran ja que pot arribar als 3 cm de longitud i una envergadura de fins a 5 cm. S'alimenta del nèctar i pol·len de molts tipus de flors que visita incansablement. És pelut i negre. Té uns reflexos blaus a les ales membranoses que li donen el nom específic. Els mascles tenen un color groc o taronja prop de l'extrem de les antenes.

Hi ha una espècie molt semblant, Xylocopa valga, que es diferencia d'aquesta per tenir el 3r artell de les antenes d'una longitud com el 4t i 5è junts. Mentre que en Xylocopa violacea el 3r artell és 4t+5è+6è (o 1/2 6è).

El seu vol és ràpid i sorollós, cosa que espanta a més d'un, però és un animal inofensiu. Només la femella té fibló però no l'utilitza agressivament.

El nom de bufaforats li ve de l'hàbit de la femella d'explorar petits forats a la fusta per valorar la possibilitat d'utilitzar-los com a galeries per pondre-hi els ous. Però la majoria de vegades la femella construirà la seva pròpia galeria amb les potents mandíbules que té.

Allà hi posarà els ous en cel·les separades. Les larves s'alimentaran del pol·len i nèctar que els haurà deixat preparats la femella.

Els ous els ponen a la primavera i els adults apareixen cap a finals d'estiu. Hibernen en forma d'imago.

Inici