La Mediterrània, un mar que pateix
La mediterrània és un mar petit: només representa l'1% de la superfície de la Terra.
Ramón Margalef, un prestigiós ecòleg, ha dit del Mediterrani que és un mar a escala humana, que ha servit més per unir que no pas per separar ela països de les seves ribes. Al llarg de la història, aquest mar ha vist néixer i morir al seu voltant la majoria de les civilitzacions que han contribuït a forjar la nostra cultura occidental.

La Mediterrània és un espai sensible, en primer lloc per les seves dimensions reduïdes que el fan vulnerable a l'acció humana exercida al llarg de la història, però també perquè té unes característiques climàtiques i oceanogràfiques especials.
Sitges
La influència humana s'aprecia millor a les zones del litoral, on molts boscos i zones humides han desaparegut per deixar pas a zones de conreus o zones urbanes. Des de el moment que s'inicia la civilització industrial, s'incrementa la contaminació de l'aigua i s'accelera l'exhauriment dels recursos pesquers. El creixement turístic desordenat porta a la degradació de grans zones del litoral per causa de d'un desenvolupament excessiu d'àrees urbanitzades. La construcció d'embassaments influeix en la disminució d'aportacions dels rius i la desaparició consegüent de les platges.
Es diu sovint que el Mediterrani s'està morint, no hi ha dubte que es tracta d'una exageració, tot i que la contaminació és realment greu en alguns punts. A les seves costes viuen més de cent milions de persones, repartides en més de cent ciutats, i moltes d'elles aboquen directament al mar les seves aigües residuals. Aquests abocaments augmenten a l'estiu, quan visiten el litoral  milions de turistes.

Des del punt de vista oceanogràfic, el Mediterrani és un mar pobre i poc productiu, però a canvi té una defensa contra l'acumulació de contaminació. L'intercanvi d'aigua amb l'oceà Atlàntic facilita l'exportació dels contaminants, aquestes substàncies surten amb les aigües profundes per l'estret de Gibraltar, mentre que al seu torn entren aigües atlàntiques superficials i netes. Aquest procés, que permet la neteja de la Mediterrània, és el responsable de l'empobriment del mar, ja que amb les aigües profundes s'escapen també molts nutrients, l'absència dels quals limita la producció marina. L'activitat pesquera topa ja amb els primers símptomes de sobreexplotació en les captures d'algunes espècies que exigeixen la planificació d'èpoques de veda.

  • La Mediterrània, un mar que pateix
  • La contaminació
  • Els problemes pesquers
Els organismes marins
  • El plàncton
  • El nècton
  • El bentos
Anar a l'inici de la pàgina
Anar a l'inici de la pàgina
Anar al document anterior
Anar al document anterior