El Mediterrani
    Sortida al Centre d'estudis del Mar de Sitges


Els oceans, així com els mars, són una part essencial del sistema de manteniment de la vida del planeta. Ocupen gran part de la superfície de la Terra, influeixen sobre el clima, el temps i l'estat de l'atmosfera, i proporcionen menjar i altres recursos per a la població.

Malauradament, els oceans, i com no, el nostre mediterrani, es troben sota un creixent estrès provocat, entre d'altres, per la contaminació, la sobre-explotació de la pesca, i l'ocupació del litoral.

La jornada de treball al Centre d'estudis del Mar de Sitges pretén ajudar-vos a que conegueu alguns dels múltiples organismes que hi viuen al mar.

La diversitat al mar: La platja i l'espigó

Qui viu al mar?


Els organismes marins tan animals com vegetals, els podem classificar en tres grans grups:
Nécton: Organismes que tenen capacitat per nedar.
Bentos: Organismes que viuen fixos o lligats a un substrat.
Plàncton
: Organismes que viuen en suspensió a l'aigua, que no tenen moviment propi i es deixen portar pels corrents marins.

Els organismes bentònics són aquells que podrem observar tot passejant pels espigons i les roques, mentre que a les platges podrem trobar grans quantitats de restes animals i vegetals que han estat arrossegats a la costa per les onades i que ens permeten d'obtenir un grapat d'informació sobre els organismes que hi viuen al litoral.

A quina zona hi viuen?

Els diferents organismes hi viuen en determinades zones, on les condicions ambientals els són favorables. A la línia de costa hi ha tota una sèrie de factors que varien gradualment, el factor que podem considerar més important és la presència o no d'aigua permanentment.
Esquema 1 espigó
Als espigons, i també a les altres llocs del litoral, podem diferenciar zones que estan permanentment mullades,  i zones que es mullen de forma periòdica. Com que en el nostre mediterrani les marees tenen poca importància, són les onades les responsables d'aquesta distribució d'ambients i de la zonació dels organismes, considerarem tres zones:
foto esquitxades ones
  • Zona dels esquitxos o zona mullada quan l'aigua està més o menys agitada i trenca l'ona: Zona supralitoral.
  • Zona mullada constantment per les onades o zona de rompent remullada pel vaivé de les onades: Zona mèdiolitoral.
  • Zona coberta permanentment per l'aigua: Zona infralitoral.
Els organismes que podrem observar amb més facilitat són els que hi viuen a les zones on trenquen les ones, zones mèdiolitoral i supralitoral.
Esquema 2 espigó
Desprès d'haver estat a l'espigó recollint mostres d'organismes vius i a la platja recollint les restes d'organismes que les onades han dipositat has de classificar-los i fer una fitxa descriptiva d'alguns d'ells, per ajudar-te pots utilitzar els documents que trobaràs a continuació.
Anar a l'inici de la pàgina
Anar a l'inici de la pàgina
Anar al document anterior
Anar a l'inici Sortida a Sitges
Document següent