Malaltia |
Salmonelˇlosi |
Agent causal |
Salmonella tifi, Salmonella paratifi, Salmonella enteriditis. |
Forma de contagi |
Una de les intoxicacions alimentàries més freqüents a partir de la ingestió d'aliments o aigües contaminades. Salmonella tifi i Salmonella paratifi són les responsables de les febres tifoidees (només afecten a l'home i alguns animals). La resta de salmonelˇles són les responsables de la majoria de les intoxicacions alimentàries. Entre els aliments que representen un risc especial de contagi per salmonelˇla destaquen: el pollastre i les aus de corral, així com els ous. |
Període d'incubació |
24 a 48 hores (fins a 72 h.) |
Símptomes |
Diarrees i vòmits intensos i repetits. Febre elevada. Malestar i cansament generalitzat. Dolor abdominal. |
Tractament |
Controlar possibles complicacions per deshidratació (diarrea i vòmits) ingerint grans quantitats de líquid i restablint l'equilibri salí. Tractament antibiòtic. Repòs en llit. |
Prevenció |
Controlar bé la higiene i conservació d'aliments i begudes proclius a contaminar-se : ous, aus de corral, porcs, ovelles i vaques. Procurar menjar els ous, especialment, cuits. |