Malaltia

Salmonelˇlosi

Agent causal

Salmonella tifi, Salmonella paratifi, Salmonella enteriditis.

Forma de contagi

Una de les intoxicacions alimentàries més freqüents a partir de la ingestió d'aliments o aigües contaminades.

Salmonella tifi i Salmonella paratifi són les responsables de les febres tifoidees (només afecten a l'home i alguns animals).

La resta de salmonelˇles són les responsables de la majoria de les intoxicacions alimentàries.

Entre els aliments que representen un risc especial de contagi per salmonelˇla destaquen: el pollastre i les aus de corral, així com els ous.

Període d'incubació

24 a 48 hores (fins a 72 h.)

Símptomes

Diarrees i vòmits intensos i repetits. Febre elevada. Malestar i cansament generalitzat. Dolor abdominal.

Tractament

Controlar possibles complicacions per deshidratació (diarrea i vòmits) ingerint grans quantitats de líquid i restablint l'equilibri salí. Tractament antibiòtic. Repòs en llit.

Prevenció

Controlar bé la higiene i conservació d'aliments i begudes proclius a contaminar-se : ous, aus de corral, porcs, ovelles i vaques. Procurar menjar els ous, especialment, cuits.