MALALTIA INVASIVA PER HAEMOPHILUS INFLUENZAE b

Què és?

L'Haemophilus influenzae b és un germen que normalment pot trobar-se a les vies respiratòries altes, sense causar malaltia o bé pot provocar infeccions superficials lleus (rinofaringitis, otitis, bronquitis). Altres vegades les infeccions poden ser més profundes (meningitis, epiglotitis, pneumònia, artritis, etc.) i arribar a ser molt greus; en aquests casos, parlem de malaltia invasiva per Haemophilus influenzae.

Com es contagia?

La transmissió es produeix de persona a persona, per contacte directe o pels aerosols de gotetes i secrecions faríngies que es produeixen en parlar, tossir o esternudar.

A qui pot afectar?

El 95 % de les malalties invasives per Haemophilus influenzae b afecta nens de menys de 5 anys, i d'aquests el 80 % són menors de 2 anys. Això es deu al fet que els nens van tenint contactes amb el germen, que passen desapercebuts però donen immunitat natural contra la malaltia, de tal manera que en altres edats i en els adults afecta, fonamentalment, persones amb alteracions immunitàries.

Com es pot prevenir?

Hi ha una sèrie de factors que incrementen la susceptibilitat a la infecció o el risc d'exposició. Per exemple, la presència de fumadors al domicili, la lactància artificial o l'amuntegament. Teòricament podria incidir-se en aquests factors de manera preventiva. Malgrat tot, la vacunació ha demostrat ser la mesura de prevenció més eficaç. En els països que tenien les taxes més elevades d'aquesta malaltia la introducció de la vacuna en els seus calendaris de vacunació l'ha fet desaparèixer pràcticament.

LA VACUNA ANTIHAEMOPHILUS INFLUENZAE TIPUS b

Composició

Les vacunes actuals són vacunes conjugades de polisacàrid capsular de l'Haemophilus influenzae b (PRP) amb proteïnes derivades de la toxina diftèrica o toxoide tetànic (PRP-CRM197 o PRP-T). Són vacunes molt eficaces i segures, que es poden fer servir des dels 2 mesos d'edat, amb una resposta immunitària molt bona.

Indicacions

  1. Com a vacunació sistemàtica de tots els nens a partir del 2 mesos d'edat.
  2. Nens (entre 2 mesos i 5 anys) afectats de:
  1. Adults:

Contraindicacions

Les generals de totes les vacunes.

Als malalts que han de rebre tractament immunodepressor se'ls ha d'administrar la vacuna abans de l'inici d'aquest tractament o bé aplicar-lo 15 dies després d'haver-lo finalitzat.

Efectes secundaris

En un 10 % dels vacunats, a les 3 hores de rebre la vacuna poden aparèixer reaccions locals i es poden formar edemes o envermelliment en el punt d'injecció, que es resolen en 24 hores.