LA HISTÒRIA DE LA TERRA

Presentació del tema

Índex comentat

EVOLUCIÓ DE LA TERRA

Aquest apartat vol explicar alguns dels elements que més han canviat durant la història de la Terra, amb l'objectiu de fer entendre que el nostre planeta canvia constantment malgrat que per la lentitud de la majoria de canvis no són perceptibles per nosaltres. Els materials que us podeu baixar són:

Guió de l'activitat de la "Corda de la Terra", una representació de la història del nostre planeta en una corda amb làmines penjades, que es pot estendre pel pati del centre o pels passadissos.

Una presentació en diapositives sobre La història de la Terra que inclouen breus comentaris. Els comentaris orals que es poden fer a cada diapositiva els trobareu al guió de la projecció.

Una escala dels temps geològics simplificada

Els continents i els mars canvien: Perquè la distribució de terres i mars, la forma dels continents i el nivell dels oceans han estat tant diferents del que són ara.

Els climes han canviat i canvien: Factors que tenen influència en els climes, ara i en el passat.

Canvis en la vida a la Terra: Perquè els éssers que han poblat la Terra han anat variant tant.

El món a l'eocè: Una visió general de la Terra a l'eocè, període en el que van sedimentar la majoria de materials geològics de la Depressió Centrel Catalana/Depressió de l'Ebre

LA VIDA EN EL PASSAT: ELS FÒSSILS

El treball sobre aquest tema es centra en un taller de fòssils. Si el voleu conèixer o fins i tot fer-ne la vostra versió, us podeu baixar el guió que seguim al Camp d'Aprenentatge del Bages

Igualment podeu disposar de la presentació en diapositives que serveix d'introducció al taller i del guió d'aquesta projecció, amb els comentaris a cada imatge.

La fossilització. Són unes pàgines d'informació sobre les condicions que fan que un ésser viu esdevingui fòssil.

Els nummulits. Informació sobre la vida d'aquestes llenties o monedes de pedra.

La llegenda dels ciclops. La interpretació d'uns fòssils d'animals desconeguts va originar una llegenda.

Els ciclops a l'Odissea. Fragments de l'obra d'Homer en que Odisseu s'enfronta amb els ciclops.

Què en saps, dels fòssils?. Senzill qüestionari per comprovar els coneixements bàsics sobre el tema.