El codi interestel·lar d'Ivan Bell

Una activitat de numeració

Al seu llibre "Comunicación extraterrestre y otros pasatiempos matemáticos", Martin Gardner presentava aquest problema al voltant del codis per comunicar-se a intel·ligències d'altres planetes. Actualment que estan tan de moda projectes com el SETI (Search Extraterrestrall Intelligence) ens ha semblat oportú recuperar la que va ser, fa uns 4 anys, la segona activitat que vam proposar. L'hem remodelat perquè ara sigui interactiva a l'estil de la que vam plantejar fa un parell de trimestres sobre numeracions antigues.


Introducció

 

Un dels problemes que existeix a l'hora d'intentar comunicar-se amb possibles éssers vius d'altres planetes és el del llenguatge a emprar. Sembla clar que qualsevol llengua com el català, el castellà, l'anglès, etc. és inútil sense cap referent. Pensem que encara hi ha llengües antigues que no hem aconseguit desxifrar, com la llengua ibera de la nostra península. Per tant s'han de buscar altres recursos. Un d'ells pot ser el llenguatge visual, amb imatges. Un altre pot ser el llenguatge matemàtic. És impensable una civilització intel·ligent que no usi les eines de recompte, càlcul, mesura o interpretació de figures.

Amb aquesta idea, Ivan Bell, l'any 1960, va elaborar un codi interestel·lar que pogués ser tramés per ràdio cap a altres galàxies, composat per 14 missatges que, progressivament, anaven informant sobre el nostre sistema de numeració i les operacions bàsiques. Cada missatge permet traduir alguns símbols. Aquests poden ser xifres (0, 1, 2, 3, ... fins a 9), nombres (10, 100, etc.), signes d'operació (suma, resta, potència,...). Nosaltres representarem cada símbol amb una lletra, però els missatges podrien ser també sonors.

Ara serem els extraterrestres que hem rebut aquests missatges i els hem d'interpretar.

 


Com resoldre l'enigma

 

Trobaràs un parell de pantalles inicials que et presentaran els primers símbols. A partir del missatge 3 hauràs d'anar endevinant el significat dels símbols nous que apareguin.

  • Si pitges el botó "Traduir" trobaràs la traducció dels missatges amb els símbols que ja coneguis substituïts pel seu valor o símbol real. Així et podràs "concentrar" en els símbols nous.

  • Si, després de contestar,  pitges el botó "Comprovar" passaràs a la pantalla següent (en cas que la resposta sigui correcta) o et sortirà un missatge que t'avisarà que la resposta  no és la correcta.

  • Si pitges el botó "Símbols" podràs veure la llista de símbols traduïts fins el moment.

Pitja sobre la imatge per començar a jugar