• Numerals de l'1 al 10
  • Llengües romàniques
  • Llengües indoeuropees
  • L'euskera
  • Comptar de l'1 al 10

    Els primers nombres que aprenem són els de la nostra edat: u, dos, tres... De mica en mica anem afegint nombres. La primera etapa "important" és fins al 10. Així ens podem comptar els dits de les mans i aprenem un dels nostres nombres bàsics en la forma de dir i escriure els nombres. Els noms dels nombres es diuen numerals.

    Mans

    No totes les llengües tenen paraules especials per aquests nombres però la majoria sí. Són paraules de les quals no sabem molt bé l’origen. En llengües d’una mateixa família, com les llatines, els noms dels numerals de l'1 al 10 s’assemblen molt.

    Nombres 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    Llatí unus duo tres quattuor quinque sex septem octo novem decem
    Català ú dos tres quatre cinc sis set vuit nou deu
    Aranès un dus tres quate cinc sies sèt ueit nau dètz
    Castellà uno dos tres cuatro cinco seis siete ocho nueve diez

    Després podràs fer un exercici de numerals en altres llengües romàniques (d'origen llatí).

    Però el llatí deriva d’una altra llengua més antiga que també originar altres llengües com les germàniques (alemany, anglès, suec...), les eslaves (rus, búlgar, txec...), les cèltiques (irlandès, gal·lès...) o les indo-iranianes (urdú, persa, pashai...). També podràs intentar descobrir com es diuen els nombres de l'1 al 10 en algunes d’aquestes llengües comparant-les amb l’anglès. Totes aquestes llengües es diuen indoeuropees perquè es pensa que provenen d’una llengua comuna que els lingüistes han intentat reconstruir i que han anomenat proto-indoeuropeu.

    Nombres 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    Proto-indoeuropeu oynos duwo treyes kwetwores penkwe sweks septm okto newn dekm
    Anglès one two three four five six seven eight nine ten
    Català u dos tres quatre cinc sis set vuit nou deu