• L'aparició de l'escriptura
  • Un i grups d'uns
  • Càlculi i bullae
  • Nombres al Sumer
  • Càlculi i bullae

    A jaciments arqueològics mesopotàmics s’han trobat fitxes d’argila gravades. Algunes tenen més de 5000 anys d’antiguitat. En ocasions aquestes fitxes apareixien al costat de restes d’esferes d’argila trencades. Aquestes petites fitxes reben el nom de càlculi i les esferes el de bullae. La paraula càlculi és el plural del mot llatí càlcul (còdol). S’han trobat també bullae senceres amb els càlculi al seu interior.

    Els bullae i els càlculi servien per fer contractes.

    Fitxes

    Bola amb 11 fitxes

    Bola
     

    .Càlculi

     

    Bullae

    Imatge amb raigs X
    Sobre el 8000 al 3500 a.n.e 3700 al 3200 a.n.e. Imatge amb raigs X
    Amplades entre 1 i 1.9 cm Diàmetre de la bola 6,5 cm  

    Si per exemple un ramader venia a un altre una quantitat determinada d’ovelles el pastor podia portar també la bullae amb els càlculi a l’interior. Quan lliurava el ramat el comprador podia trencar la bullae i mirar si li lliuraven tantes ovelles com les pactades.

    Escriure fora de les bullae els nombres i posar els càlculi a dins era fer doble feina. Així que, en èpoques posteriors, només es dibuixaven uns pictogrames a unes tauletes planes d’argila per representar els contractes. Al costat tenim un exemple d’una tauleta representant un contracte.

    Contracte

    No és difícil pensar que les fitxes d’argila també es van utilitzar per fer comptes. Podem veure un exemple senzill de resta.