HOME ICT
SITE'S MAP ICT
   
   
   
 
INTRODUCCIÓ  

Tinc un PC, monitor de color, “pentium” 20 “Giges” de disc dur, memòria Ram, mòdem, el Windows 95/98/2000, l’Office 97/2000, “grabadora” de CD’s, altaveus que sonen de “conya”, DVD,  etc...

Però, de tota la informació que ens ha donat, què podem extrauré? Doncs, què li sona la música però no sap la partitura, que diria un músic. Fins i tot, molts de vosaltres, alumnes de 1er de batxiller que fa molts anys que interactueu amb sistemes informàtics teniu un ampli desconeixement del què és un sistema informàtic. Heu anant incorporant part d’un llenguatge tècnic però us faltem els coneixements que realment us facin uns entesos, o com a mínim uns usuaris experts. Anem doncs a restaurar aquesta llacuna del vostre ampli saber.

És cert, hom pot considerar-se un bon usuari quan sap fer servir cert programari. Si preguntem a qualsevol dels molts usuaris informàtics, que hi ha avui en dia, ens diria alguna cosa com la següent:
1.0. Sistema Central o Principal
 
Però és cert que la unitat de disc de 3 ½”! i el disc dur! i altres components també estan disposats dins la carcassa. El agrupar-los fora d’aquest sistema obeeix a la seva funció principal, que ens obliga a considerar-los de manera independent al sistema principal.
Al capítol anterior he dit que tot el que podíem trobar dins la carcassa el consideràvem com part del sistema central.
1.0.1. Carcassa.
Ens sembla més acurat saber—ne quin és el mP, la memòria, el disc dur, etc. Però la carcassa també és important. Aquí tens uns quants punts a tenir en compte. Potser des d’ara veuràs la carcassa del teu equip d’altra manera.
Quan comprem un ordinador generalment ens fitxem en molts aspectes, la caixa és més o menys estètica, no té altra importància.

La carcassa, és un dels elements del sistema, que veurem constantment.

Un disseny què no ens desagradi visualment, ens farà la feina més agradable.

Però un bon disseny no només implica estètica sinó un bon nivell d’acabats.

Si quan obrim la caixa observem: les xapes mal tallades, reblons i cargols de mala qualitat, estarem davant de la típica caixa de mala qualitat que els ensambladors fan anar per abaratir costos. No parlem de com serà la font d’alimentació, recordem tot va en consonància.

Què ens pot passar? Doncs: Què al manipular dins la caixa ens tallem. Què no ens ajustin les noves unitats de dics dur, CD-ROM i DVD, el que provocarà sorolls, vibracions i inestabilitats en aquestes unitats amb altes velocitats de rotació podent-se danyar el que posem dins d’elles o el que és pitjor, elles mateixes.

El disseny adequat d’una caixa per a un PC, ha de tenir en compte fins i tot el nivell d’aïllament acústic.

La ventilació, el discs durs, el CD-ROM, el DVD, són elements amb altes velocitats de funcionament, i per tant fan soroll. Sí treballem de manera continuada, o durant períodes més o menys llargs pot acabar amb la nostra paciència, si més no, produir-nos un mal de cap que acabarem atribuint a altra font.

Els bons fabricants de carcasses ho ham previst cobrint la carcassa de plàstic, que es comporta com un bon aïllant acústic..

Disseny.

Existeixen cinc formats: sobretaula, minitorre, semitorre, torre i supertorre:

Des de les dues baies de 5 ¼ polzades que ens ofereix la minitorre fins les 8 de la super, hem de triar la que s’adapti a l’ordinador que desitgem, i sobretot preveure possibles futures ampliacions.

Amb una caixa gran podrem manipular interiorment sense tenir que desmuntar la meitat dels components. Els cables estaran ordenats i la font d’alimentació no ens taparà la meitat de la placa mare. Els fluxos de ventilació seran més bons i recordeu! Cada cop els components electrònics dissipen més calor, la temperatura de funcionament és critica, si no s’evacua convenientment es poden danyar components bàsics del sistema.

Format.

Ja ho apuntava abans: El Microprocessadors, són cada cop més ràpids, les targetes gràfiques són d’alt rendiment, els discs durs de gran capacitat. Els fabricants ho tenen compte i disposen de ventiladors independents en el mP, radiadors en les targes, etc. Però, tenim prou amb això?

No! Una caixa mal dissenyada no extraurà el calor que es va acumulant en el seu interior. Cada cop és més comú veure carcasses amb ventiladors addicionals, amb reixats adequats a una ventilació cada cop més necessària i abundant. Si no tenim en compte aquestes temperatures acumulables es poden veure danyats components bàsics del sistema, o en el millor dels casos tenir-ne disfuncions indesitjables.

Ventilació.

Sol anar incorporada a la caixa. Hi ha des de 100 W fins a 250 W o més.

La potencia que ens subministri dependrà del número de dispositius que hagi d’alimentar. Molta gent que amplia el seu sistema, no pensa en substituir la font d’alimentació per una més adequada a la demanda de potencia real. I aquí tindrà una més que provable font de problemes de funcionament!!!

Font d’alimentació.

Fins fa poc temps obrir un PC era tota una odissea. Calia desconnectar tots els cables i un bon tornavís per retirar-ne tots els cargols existents al darrera de la carcassa. Avui en dia existeixen caixes que poden obrir-se parcial o totalment sense fer servir cap eina

Com a precaució si hem de manipular l’interior o en algun component, es preferible com a mínim desconnectar els cable de l’alimentació elèctrica.

Però no només pot haver-ne problemes d’accés interior, sinó que de vegades es difícil fins i tot accedir-ne a components exteriors.

Una mala disposició de la disquetera, del CD-ROM o del DVD, ens pot fer adoptar postures o posicions no convenients, fins i tot tenir-ne petits accidents que danyin part del nostre equip o persona.

Uns botons de “reset”, connexió, etc. massa grans o petits o mal disposats, poden provocar manipulacions indesitjables amb els conseqüents perjudicis.

Fàcil accés.

Activitats.
1.1. Localitza un fabricant de carcasses i fes un petit informe amb las característiques dels seus productes.
 
by Jordi Jordan
 
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Optimized Web for: IE 6.0. 1024x768 32bits.Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in