HOME ICT
SITE'S MAP ICT
   
   
   
 
1.1.4. CD-ROM.  

Un CD-ROM Compact Disk Read Only Memory - permet emmagatzemar dades al voltant del GigaByte. El rendiment econòmic era abassegador ( el cost megabyte enregistrat era de l’ordre de 100 vegades inferior als altres sistemes existents ) afegint la seguretat de les dades enregistrades per aquest tipus de sistemes ( immunitat als camps magnètics, resistència als cops i a la temperatura, ... )

Els percussors dels CD-ROM van estar Philips i Sony, que varen acordar junt amb Microsoft Apple Computer, i Hitachi un format estàndard i compatible de CD-ROM establint la Norma ISO 9660.

Al poc de sortir el coneguts “Compact Disk” d’àudio, la indústria informàtica es va fitxar en un format que prometia uns beneficis extraordinaris.
Característiques principals dels CD-ROM.  
Els CD-ROM es troben dins la caixa del sistema central, sòlidament fermats a les ranures destinades per aquest menester.
Ubicació:
El format més habituals d’un CD és de 5 ¼ “ encara que podem trobar d'altres dimensions.
Format:

Els mecanismes i motor de la safata d’inserció i expulsió del CD.

Unitat lectora. Díode làser de baixa potència amb òptica d’enfocament i fotodíode receptor de les senyals òptiques reflexades pel CD. Aquesta unitat es arrossegada per un precís servomotor.

El motor del CD-ROM serà el que marqui la velocitat de rotació de la unitat – l’estàndard actual és de 7.500 rpm –

Electrònica. – Firmware – És la part encarregada de governar la unitat de CD-ROM. Generalment els drivers encarregats del control estan enregistrat en una memòria EPROM. També compte la interfície i el buffer de comunicació.

Constitució:

Dins la carcassa d’un CD-Rom trobarem:

Buffer. Generalment 512 KB. Aquesta memòria tipus cacheé està integrada en la controladora interna i per ella passaran totes les dades abans d’enviar-se al sistema

Exteriorment trobarem el botó de govern de la safata, un connector – jack – per uns auriculars i un potenciòmetre d’ajust de volum.

 

Podem connectar-los d’igual manera que els discs durs:

Canals EIDE. Cadena SCSI. Darrerament estant sortint al mercat sistemes USB i FIREWARE, ideals per a sistemes portàtils o com a unitats exteriors per ampliar la capacitat del sistema..

Interface de comunicació.

Com connectem el CD_ROM al sistema.

La safata – caddy – s’acciona mitjançant un boto, aquesta introduirà el CD dins la unitat i accionarà dos peces magnètiques (la inferior és l’arrossegada pel motor) encarregades de subjectar i elevar el CD per que no es ratlli quan giri. El capçal de lectura – un làser de llum infraroja i de baixa potencia amb un sistema automàtic d’enfocament– es situa a 1 mm del disc i fa incidir un punt de llum sobre el material reflectant, si troba un “pit” o no, es reflexarà d’una o altra manera, el que transmetrà la informació binària (0 o 1) al sistema.

Tecnologia.

 

Un CD-ROM és un sistema òptic d’emmagatzemat d’informació. Com es fabriquen? Doncs partim d’un disc de vidre es recobrirà una de les seves cares amb una prima capa d’alumini reflectant (substrat), en aquesta es fan multitud de perforacionsmitjançant un làser de baixa potència
 
( làser roig amb longitud d’ona de 780nm), es crema aproximadament una espiral de 5 Km llargària de petits forats “ pit “– restant les dades permanentment enregistrades. ( en un CD l’espiral representa 22.190 circumval·lacions al forat interior ) D’aquest primer CD es diu “ Master “ i el fabricant obté un motlle de níquel. Els CD’S que es vendran s’estamparan ( l’estampació és similar a la que es feia amb els antics discos de vinil ) sense que intervingui un làser en la producció. La capa reflectant es recobrirà de policarbonat per protegir-la de la corrosió, etc.  
La informació s’enregistrarà en sectors (en un CD de 60 minuts tenim 27.000 sectors amb 2KB – 2048 bytes- cada un, el que ens dona una capacitat de 552.960.000 bytes, i sabent que un MB són 1.048.576 bytes obtenim la fabulossa quantitat de 527MB per enregistar)

 

Velocitat de lectura. L’estàndard és de 150 KBps. ( x10 = 1500 KBps ). Actualment podem trobar lectores x48.

Temps d’accés a dades. Aquest és el temps que tarda en realitzar una operació de lectura. Al voltant dels 100 ms

Un avantatge afegit al sistemes de CD-ROM és la seva compatibilitat amb sistemes anteriors el que fa que pugui reproduir els següents formats:

CD-DA – Àudio Digital -

CD-I – Primers Compactes Interactius – ( amb una tecnologia similar als CD-ROM, combinava dades, música i imatges en un estàndar proposat per les empreses Philips i Sony ).

CD-ROM-XA – Extendet Architecture – ( és un altre estàndard per só i imatge promoguts per Microsoft, Phillips i Sony.

Photo-CD. Estàndart de Philips i Eastman Kodak per enregistrar imatges fotografiques en format digital.

DVI. CD que integra imatges amb animació, vídeo, TV, àudio multicanal i text. Aquesta informació esta comprimida, per això fa falta un hardware descompressor per poder gaudir-ne.

 
by Jordi Jordan
 
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Optimized Web for: IE 6.0. 1024x768 32bits.Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in