HOME ICT
SITE'S MAP ICT
   
   
   
 
1.1.6. Escànner  

Un escànner és un perifèric d’entrada que ens permetrà digitalitzar imatges i/o texts que originalment es troben impresos..

Al mercat podreu trobar escànners de mà, de sobretaula, pel mercat domèstic, pel professional,... Aquí ens centrarem en els de sobretaula per una grandària d’escanneig DIN A4.

 
Característiques principals dels escànners.  
A l’escriptori en un lloc còmode per a treballar. ( no és indispensable ).
Ubicació:
Poden trobar escànner de mà, de barra i rodets, de sobretaula, etc. Els més estesos són els de sobretaula, amb un àrea d’escànner DIA A4 i/o DIN A3.
Format:

Adaptadors. Accessoris. No tots els escànners tenen accessoris, però als de gamma alta podem trobar:

Alimentador automàtic de fulls. És una safata d’entrada on es poden acoblar els originals que volem digitalitzar.

Adaptador de diapositives. És un adaptador que ens permetrà digitalitzar diapositives. Hi ha d’actius i de passius. Els darrers disposen d’un element que reflecteix la llum que permet a l’escànner fer el seu treball, mentre que els actius disposen de llum pròpia que facilita la feina.

Constitució:

Podem connectar-los als ports sèrie, paral·lel, SCSI, USB i FireWare.

Interface de comunicació.

El tipus de sensor captador ( element encarregat de captar i adaptar les imatges originals) ens definirà la tecnologia de l’escànner. Podem trobar de dos tipus:

  • CCD - Charge Coupled Device – Un conjunt de lents és l’encarregat de captar i adaptar les imatges a digitalitzar. Els escànners són més voluminosos i de qualitat superior als altres sistemes.
  • CIS – Contact Image Sensor –  No tenen lents adaptadores. Els sensor són allargats ( ocupen l’horitzontal de l’escànner ). Els escànners són més petits i barats però d’inferior qualitat.
  • Tipus de làmpada. La làmpada projecta el seu llum a la imatge i és la refracció el que capten els sensors. El temps que triguem a escalfar-se és la variable a tenir en compte. A menor temps millor escànner.
  • Tubs de descarrega de Xeon. Temps d’escalfament d’aproximadament 1 s. És la làmpada més cara.
  • Fluorescents de càtode calent. Temps d’escalfament de 10 a 20 s.
  • Fluorescents de càtode fred. Temps d’escalfament d’aproximadament 30 s. És la làmpada amb més vida.

Sistema de descomposició Cromàtica. La digitalització es fa separat pels tres colors primaris (RGB) – Roig, verd i blau -

Antics. Realitzaven una passada de làmpada per cada color, aplicant un filtre diferent cada cop ( 1er el roig, 2on verd i el darrer el blau ).

Actuals. Realitzen tot el procés d’una sola passada. En cada moviment és realitzen tres captures, una per color, variant els tipus de sensors:

  • a) La imatge s’il·lumina amb llum blanca i es captura el reflex amb tres filtres diferents.
  • b) Tres fileres de sensors ( un per color ) formen el dispositiu captador.
  • c) Igual que l’anterior, però un prisma difracciona la imatge en els seus tres colors primaris. Més qualitat més preu.

Resolució. Els p.p.p. ( punts per polzada ) que capta el sensor ( a més punts millor imatge ) ens donarà la resolució de la imatge digitalitzada. Si el nostre escànner es de 1200 ppp vol dir que empra 1200 sensors per polzada per a capturar imatges. Si a més aquest sensor es mou a una velocitat determinada parant un número determinat de cops cada polzada tindrem la resolució total de la imatge digitalitzada.

Tecnologia.

by Jordi Jordan
 
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Optimized Web for: IE 6.0. 1024x768 32bits.Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in