HOME ICT
SITE'S MAP ICT
   
   
   
 
1.0.2. Font d’alimentació.  

Però si aneu a una botiga i demaneu per una caixa de qualitat mitja - per un equip mig - us diran que el preu és aproximadament d’uns 50 euros, això si amb una bona font d’alimentació, de 250 W com a mínim!. Si tot seguit aneu a altra botiga, cal dissimular, i demaneu el preu d’una font d’alimentació de qualitat mitja, us diran que val 50 euros, aproximadament. Què està passant? On ens enganyen?

En cap dels casos. Totes dues fonts poden arribar a donar 250 W, però existeixen altres característiques que originen aquesta diferencia. De la primera potser no podrem ni saber el nom del fabricant, de la segona podrem obtenir tota mena d’informació. Veiem ara què és el que hem de saber com a mínim de la font d’alimentació del nostre sistema.

Com hem dit abans la font d’alimentació sol venir incorporada amb la carcassa.
Una font d’alimentació no és res mes que un convertidor / adaptador del corrent elèctric que ens subministren les companyies elèctriques ( 200 V en corrent altern ). La seva missió per tant és la d’alimentar tots i cada un dels dispositius del nostre sistema amb els valors adequats. Aquest solem ésser: +12v, -12v, +5v, -5v i +3,3v. Però altre característica important és l’amperatge que subministrem per cada tipus de tensió.

Què és?

Per a què serveix la font d’alimentació?

Tipus PC.

Potència.

Amperatge subministrat per tipus d’alimentació

+ 12 V

- 12 V

+ 5 V

- 5 V

+ 3,3 V

Compacte MicroATX

120/145W

6A

0,5A

18 A

0,3A

0,2 a 12 A

Estàndard

250 W

13A

0,8A

25A

0,3A

16A

Gran Torre o Servidor

320 W

12A

0,5A

30A

0,5A

18A

Equips superiors

Dues Fonts redundants de 320 W cada una. Aquí l’alimentació és bàsica i s’ha de garantir que l’equip estarà sempre alimentat, passi el què passi, en una de les dues fonts d’alimentació.

Característiques típiques de les fonts d’alimentació.

( dades típiques orientatives )

És un petit bus compost per cables que provenen de la font d’alimentació i que subministren corrent elèctric als perifèrics interns i a la placa base a les tensions necessàries pel seu correcte funcionament. Incorpora també una senyal lògica ( POWER GOOD ) que informa del correcte funcionament de la font o de problemes exterior que la poguessin afectar. Els moderns ordinador tenen plaques bases per diferents micros, el que fa necessari tenir diferents tensions d’alimentació, és per tant necessari que la placa base tingui el mòdul VRV ( Regulador de tensió ) que ens permetrà adaptar a aquesta futurs micros.

Bus d’alimentació.

Conector eléctrico Baby-AT

Al nostre país tota font a la venda ha de tenir el certificat de qualitat expedit per la comunitat europea.

Un certificat bàsic és el que regula la Norma Internacional ISO-9001. També es interessant que disposin la certificació TUV alemanya i la CSA americana.

Certificats de qualitat.

Activitats.

1.2. Cerca l’esquema de principi i l’esquema desenvolupat d’una font d’alimentació típica i  identifica les dades abans explicades.

 
by Jordi Jordan
 
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Optimized Web for: IE 6.0. 1024x768 32bits.Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in