HOME ICT
SITE'S MAP ICT
   
   
   
 
1.2.3. Impressores  
Les primeres impressores varen estar les d’impacte ( matricials de 9 o 24 agulles, de bola, de tambor o cilindre i de margarida ). Al voltant dels anys 80 varen aparèixer les primeres làser i d’injecció de tinta.

Existeixen altres tipus d’impressores però d’un ús més específic marcat principalment per les seves especials característiques. Les impressores tèrmiques que fan servir un paper especial on el capçal imprimirà depenent de la pressió i la temperatura. Les impressores de sublimació de tinta donen una qualitat excepcional amb resolucions professionals. La tinta es vaporitza i solidifica en un paper absorbent amb un recobriment especial. El seu preu ( elevat ) i la seva lentitud l’aboquen a mercat molt específics.

Les impressores varen estar el primer perifèric de sortida.

En un principi les pantalles gràfiques no existien i la informació que ens donaven els ordinadors era impresa en paper.

1.2.3.3. Làser.  
Quan el volum de fulls a imprimir és molt elevat cal quelcom més robust i que ens doni més qualitat que una simple impressora de tinta. Es clar que aquestes generalment imprimeixen en negre ( darrerament han aparegut impressores a color al voltant del quart de milió de pessetes ) però el color, de vegades, no és imprescindible.
 
Característiques principals de les Impressores Làser.  
Es un perifèric extern al sistema. La llargària del cable connector ens limitarà la seva ubicació, generalment prop de la resta del sistema.
Ubicació:
Les més esteses imprimeixen papers DIN A4, però podem trobar per a DIN A3 i fins DIN A2.
Format:
  • Safata d’alimentació automàtica. Proporciona el paper a la impressora. El nombre d’elles, la seva capacitat i format dependrà del model i fabricant.
  • Ajust d’ample de paper. Determinarà l’ample del paper a emprar ( DIN, sobres,...)
  • Mecanisme d’arrossegament del paper. Cada fabricant empra el seu sistema segon el model d’impressora. Per fricció o per tracció.
  • Safata de sortida. Rep el paper ja imprès. La seva capacitat dependrà del model i fabricant.
  • Toner. És un cartutx amb tinta en pols en el seu interior. Aquestes partícules han estat imantades prèviament ( per ésser atretes pel tambor carregat elèctricament per la unitat fotoconductora )
  • Tambor. Amb forma cilíndrica queda carregat elèctricament quant el làser incideix en ell. Aquesta carrega atraurà les partícules de tinta del toner al costat contrari del paper.
  • Unitat fotoconductora. Generalment és un làser convenientment calibrat. Darrerament s’està substituint per altres tecnologies per tal d’abaratir els costos de producció.
  • Pannell de control. Són una sèrie de botons i leds encarregats de configurar i visualitzar l’estat de la impressora. Algunes incorporen pantalles LCD per a  visualitzar aquesta informació. A més a més, altres disposen de certes ranures destinades a targes de memòria ( Compact Flash, Smart Media, Memory Stick, Pc Card, ...) per tal de facilitar la impressió sense que calgui un ordinador.
  • Velocitat d’impressió. Quantitat de fulls que pot imprimir per minut.
  • Resolució. Punts per Polzada que pot imprimir.

Constitució:

Els elements principals d’una impressora làser són:

 

Generalment es connecta al port paral·lel mitjançant un cable especial. Darrerament estan apareixen impressores connectables a pors USB i FireWare.

Interface de comunicació.

 

Conector paralelo

Conector paralelo  
Les impressores corporatives ( les que han d’imprimir grans volums de paper o la utilitzada per molts usuaris ) solen disposar d’una tarja de xarxa per connectar-les directament a la intranet.
 

El funcionament bàsic és similar al d’una fotocopiadora, però en lloc d’un llum intens i clar, es fa servir un feix làser. Un mirall i un deflector enfoquen el llum del làser a la posició adequada ( del tambor de la impressora ) Aquest feix posseeix una determinada carrega elèctrica contraria a les partícules de tinta del toner atraient-les al costat contrari del paper. Les altes temperatures fondran aquesta tinta en el paper obtenint d’aquesta manera el resultat desitjat. La resolució de la impressió dependrà del tamany de les partícules i de la precisió del làser.

Actualment existeixen impressores que substitueixen el llum del làser per altre tipus abaratint així el cost de fabricació de les impressores:

LED – Light Emitting Diode – Funcionen gràcies a una matriu de diodes tant llarga com l’amplada del toner.

LCD . Aquí una pantalla de cristall líquid és l’encarregada de generar el llum necessari.

Tecnologia.

by Jordi Jordan
 
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Optimized Web for: IE 6.0. 1024x768 32bits.Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in