HOME ICT
SITE'S MAP ICT
   
   
   
 
1.2.1. Monitor.  

Tots dos poden ser simples monitors o sofisticats sistemes multimèdia ( integrant altaveus, micròfons, ...)

Però no hem d’oblidar que el monitor és un dispositiu amb el que interactuarem constantment, triar-ne un de qualitat ens estalviarà molts mals de cap ( no econòmics o motivats per avaries, que podria ser, sinó que passar-ne moltes hores davant un monitor ens els pot produir, si no es tenen en compte certes precaucions). A l’apartat d’ergonomia hi trobareu alguns consells.

Sigui el que sigui el monitor triat, les dimensions seran molt importants. Avui en dia la tendència és de 17” pels TCR i de 15” pels TFT. Adequar-se al treball que hem de desenvolupar també ens marcarà la dimensió final. Per treballar amb CAD, fotografia, edició, ..., es recomana un mínim de 17” fins les impressionants 21”

Un monitor presentarà la informació de manera visual la informació que li arriba de la tarja gràfica. Podem trobar principalment de dos tipus: els TCR ( Tubs de Raigs Catòdics ) i els de cristall líquid ( LCD - Liquid Cristal Display – ).
Assessorar-se adequadament pot ésser la solució, el teu professor d’informàtica et recomanarà acuradament, no ho dubtis!. Però si ja tens un monitor i vols comprovar la seva qualitat existeixen infinitat de tests de prova, però un dels més reconeguts és el NOKIA Test, el qual trobaràs a la carpeta d’aplicacions d’aquest CD-ROM.
Què has, o pots comprovar? Aquí tens una petita guia del què has de mirar.

Geometria. Rectitud i paral·lelisme de les línies del monitor tenint com a referència els costats del display.

Convergència. Forma d’alineació dels colors. Es solen produir desenfoques entre línies que canvien el color.

Resolució. El punts per polsada que pot reproduir la pantalla és un aspecte que defineix per si sol la qualitat d’aquesta. Junt amb la freqüència de treball ( refresc de la pantalla ) permetrà una reproducció d’imatges sense distorsions ni pampallugues molestes.

Brillo i contrast. Si el monitor peca per defecte no veurem bé els colors foscos. Si té massa els que veurem malament seran els clars.

Focus. Una figura s’ha de veure d’igual manera al centre com al costat de la pantalla. Si no és així el focus esta mal calibrat.

Color. La visió de colors purs en tota la pantalla definirà un bon monitor. ( L’apreciarem en tota la seva magnitud si el blanc visualitzat es pur – recordeu que el blanc és la mescla del tres colors bàsics ).

Efecte Moare. Només als monitors TCR. Són les deformacions i distorsions d’imatge degudes al tub de raig catòdics.

Característiques principals dels Monitors CTR.  
Es un perifèric extern al sistema. La llargària del cable connector ens limitarà la seva ubicació, generalment a l’escriptori en una posició que ens garanteixi la visualització sense reflexions ni cap altre impediment.
Ubicació:
Podem trobar monitors de 15, 17, 19 i 21 “.
Format:

Dins de la carcassa podem trobar:

Tub de Raig Catòdics. Tub de vidre tancat al buit, semicorbat o semipla, o completament pla. Per ell discorreran el feixos d’electrons que ens permetran visualitzar imatges.

Circuits electrònics. S’encarreguen de controlar i gestionar el funcionament del monitor. Un mateix tub amb diferents circuits electrònics ens pot donar una qualitat d’imatge ben diferent.

Constitució:

Connexió a la Tarja Gràfica del Sistema. VEXT-15 Cable Interface de comunicació.

Tub de Raig Catòdics. Des de la part posterior es projecta un feix d’electrons, aquest recorrerà tota la pantalla ( recoberta d’un material luminiscent – fòsfor - )des de l’extrem esquerra superior fins l’inferior dret, dibuixant punt a punt de forma cíclica a una freqüència adequada per que no pugin percebre pampallugues ni talls d’imatges. Avui en dia les pantalles tenen uns filtres que ajuden a visualitzar millor les imatges, així com a reduir les radiacions, etc.

OSD. – On Screen Display – Menú de configuració d’un monitor. Brillo, contrast, grandària, paral·lelisme o ajust trapezoïdal, rotació, posició, zoom, efecte moaré, desmagnetització i ajustos del color.

Vida del monitor. Per a allargar la vida del monitor cal ajustar convenientment el brillo, apagar-lo quan no el fem servir ( d’aquí els protectors de pantalla que inclouen els sistemes operatius ), netejar-lo amb un drap humit de detergent no abrasiu ( a base d’alcohol o amoníac ),  i sempre desconnectat de la xarxa elèctrica. No netegeu mai el seu interior pot resultar perillós.

Tecnologia.

 

Característiques principals de les Pantalles TFT.  
Darrerament s’estan introduint al mercat les pantalles TFT, Encara que el seu preu ( la diferencia entre un monitor TFT i un tradicional CRTs encara és important ) la seva compra pot venir determinada per una sèrie d’avantatges ( volum i pes reduït, alta qualitat d’imatge i baix consum elèctric ) a tenir en compte.
 
Es un perifèric extern al sistema. La llargària del cable connector ens limitarà la seva ubicació, generalment a l’escriptori en una posició que ens garanteixi la visualització sense reflexions ni cap altre impediment.
Ubicació:
Podem trobar monitors de 15, 17 i 18,1 “.
Format:

Les pantalles TFT ja no són una exclusiva del mercat dels ordinadors portàtils i apart del disseny més o menys agradable, funcional, etc., caldrà comprovar els botons d’ajust i configuració, les capacitats multimèdia si les incorpora, etc.

Podem fer servir algun test per comprovar-los ( Nokia per exemple ):

Contrast. visualitzant un gràfic que inclogui un damero ( escaig ), Brillo. mirant la sev

Constitució:

Connexió a la Tarja Gràfica del Sistema. VEXT-15 Cable Interface de comunicació.

Tecnologia.

Aquesta tecnologia es coneix com:

TN ( gir de 90 º )

STN ( de  180 º a 260 º )

DSTN ( es donen dues revolucions senceres a les molècules )

TSNT ( tres revolucions ).

El seu funcionament està basat en la tecnologia LCD - Liquid Cristal Display – A l’interior de dues capes solcades es disposen molècules de cristall isotròpic ( estat especial entre el líquid i el sòlid ) que es disposaran al llarg del solcs.

Si les superfícies en contacte disposen els solcs creuats 90 º les molècules es disposaran en espiral. Si un feix de llum travesses aquestes capes giraria segons l’ordre dels isòtrops.

Però altre propietat d’aquestes molècules és la d’orientar-se paral·lelament als camps electrics.
Així que quan apliquem una tensió entre capes, les molècules s’orienten perpendicularment al pla dels solcs, i el llum travessa sense cap reorientació. Si introduïm aquestes capes dins de dos filtres polaritzats i apliquem un senyal lluminós el primer pla deixa passar el llum no així el segon ja que te una orientació  inadequada (el llum només travessa quan les ones electromagnètiques tenen la mateixa orientació que els cristalls)
 
Per il·luminar aquestes pantalles els cal una fonts de llum: Als petis displays és un mirrall l’encarregat de reflectir el llum ambient encarregat d’il·luminar el dispositiu. Als projectors una làmpada i un joc de miralls són els encarregats de projectar les imatges en una superfície blanca.
 Cada punt de la pantalla és una cèl·lula LCD que permet o no el pas del llum. Aquests punts es disposen en forma de matriu i encenent-los o apagant-los es formen els caràcters o figures a representar. Hi ha dos tipus de matrius:

Matrius Passives. Formades per elements conductors passius activats per petits polsos de corrent elèctrica.

Matrius Actives. Són les més esteses i estan formades per elements semiconductors actius ( transistors FET – Field Effect Transistor - ). Aquí la matriu es una pel·lícula molt prima de transistors S’apliquen tensions als que es volen fer conduir i il·luminar. Aquestes pantalles reben el nom de TFT . Thin Film Transistor –

Aquestes pantalles milloren el contrast i eliminen l’efecte de pampallugues del monitors estàndard.

Per aconseguir displays de color es disposen tres filtres amb els colors primaris ( Verd, roig i blau ) dins cada pixel.

by Jordi Jordan
 
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Optimized Web for: IE 6.0. 1024x768 32bits.Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in