Cliqueu per anar al racó FRESSA 2000
Passa Planes per escaneigIntroducció

  Passa Planes és un programa adreçat a persones amb discapacitats motores. Permet la lectura i/o visualització de llibres, a través d'un teclat que funciona per escaneig automàtic. S'activa clicant el mouse o un dispositiu emulador. També s'activa per veu fent un petit soroll que detecti el micròfon connectat a la targeta de so.

  També a través del sintetitzador de veu disponible en el Sinera 99 permet que el programa automàticament llegeixi les planes. Molt indicat per a persones que no tinguin la tècnica de la lectura molt dominada. Aquesta prelació pot ajudar a millorar aquesta lectura.

  Recomanem que us llegiu el manual PlatetsVoladorsPerScan.doc. Aquí entendreu la filosofia i com funciona aquest programa. La diferència és que el teclat en aquell cas està pensat expressament per controlar un únic joc, Platets voladors, i aquí és d'un programa de propòsit més general, que pugui controlar qualsevol joc fet amb una interfície semblant a la de Platets voladors.Descripció de la fase d'inici del programa.
  Quant engeguem el programa apareix un quadre de diàleg on podrem carregar el llibre a visualitzar.


  Escollim el llibre i es visualitzarà la primera plana i començarà el procés d'escaneig automàtic de la rata damunt les dues tecles Següent i Anterior.


  Quan es premi el commutador damunt d'alguna de les tecles anteriors el programa mostrarà la pàgina anterior o següent i permet que l'alumne pugui llegir el llibre (passar planes) d'una forma totalment autònoma.Menú. Clic botó dret damunt la finestra principal del programa

  Si l'activem apareixen 7 submenús:


  Actiu: Quant s'activa el menú, botó dret es desactiva l'escaneig automàtic, per tornar-lo a activar cal clicar en aquesta opció. Per defecte quan es carrega un llibre l'escaneig automàtic està activat. Sinó hi ha cap llibre carregat aquesta opció està desactivada tal com es mostra en el dibuix anterior.

  Carregar un llibre.... Quan volem canviar el llibre que estem veient. Apareix el quadre de diàleg, Obrir fitxer que hem explicat anteriorment.

  Funciona amb veu: per defecte està UnChecked, si el canvieu d'estat podreu controlar el clic amb veu fent una petita fressa a un micròfon.

  Control del volum del micròfon: Fa aparèixer una finestra on podrem veure el nivell de so d'entrada.  La barra de desplaçament, la fletxa, ens permet triar el nivell mínim de reconeixement. Què vol dir això els sons que no arribin al nivell de la fletxa no seran mai reconeguts, els que la passin ocasionaran el procés d'activació de les funcions de la rata. Aquest nivell es pot canviar desplaçant la fletxa esquerra o dreta, depenent de si estem en un ambient silenciós o sorollós també pot interessar modificar això si el nivell de detecció del nostre sistema micròfon-placa és molt o poc sensible.

  Aquest quadre també ens permet accedir al programa Control del volum, programa que ve amb el Windows o amb la targeta de so, i a partir d'ell pujar o baixar el nivell del volum de l'entrada de so.


  Si no es veu senyal caldrà pujar el nivell del comandament del volum del micròfon. Si pel contrari el senyal s'activa i arriba al final, molt fàcilment caldrà baixar el comandament del volum del micròfon.

  Llegeix els fitxers text. Si el fitxer que carrega és txt o rtf aquestos seran llegits pel sintetitzador de veu en català distribuït en el Sinera 99. Per defecte aquesta opció està activada.

  El menú parlant de... mostra el quadre de crèdits.

  El menú Sortir permet abandonar el programa.Com crear llibres perquè puguin ser visualitzats amb el Passa Planes

  Escaneijeu les planes i/o dibuixos que voleu que siguin visualitzats amb el programa i deseu-los en format .bmp o .jpg, un per cada plana.

  Escriviu o copieu d'on sigui les planes amb text que voleu que el Passa Planes mostri o llegeixi. Podeu fer servir formats .txt o .rtf, un per plana que voleu mostrar o que sigui llegit.

  Heu de crear un fitxer txt que contingui el nom dels fitxers on hi ha les planes a visualitzar. La sintaxi l'expliquem a continuació. També podeu veure l'exemple que acompanya al programa. Aquest fitxer l'heu de desar amb l'extensió .Fre2kPP (Fressa 2000 Passa Planes).
  {Fressa 2000 - Passa Planes}
  {Número de planes}
  7
  {Directori}

  {Planes}
  p1.txt
  p2.bmp
  p3.jpg#p3.txt
  p4.jpg
  p5.jpg#p5.rtf
  p6.rtf
  p7.jpg#p7.txt

  La primera línia sempre ha de tenir el següent escrit. És perquè el Passa Planes el reconegui com a seu.
  {Fressa 2000 - Passa Planes}

  A continuació hi ha d'haver lo següent.
  {Número de planes}

  I seguidament el número de planes.
  7

  A continuació hi ha d'haver lo següent.
  {Directori}

  I seguidament el directori on es troben els fitxers amb les planes. Sinó hi ha res, com en el cas actual, vol dir que les planes es troben en el mateix directori on hi ha el fitxer actual, el .Fre2kPP. És bo que sempre sigui així per evitar problemes.

  A continuació hi ha d'haver:
  {Planes}

  I seguidament el nom dels fitxers que contenen les planes:
  p1.txt
  p2.bmp
  p3.jpg#p3.txt
  p4.jpg
  p5.jpg#p5.rtf
  p6.rtf
  p7.jpg#p7.txt

  Que vol dir:
  p1.txt

  El programa mostrarà el contingut del fitxer p1.txt i el llegirà, en el cas que l'opció, Llegeix els fitxers text estigui activada.
  p2.bmp
  El programa mostrarà el dibuix.
  p3.jpg#p3.txt

  El programa mostrarà el dibuix del p3.jpg i llegirà el contingut del fitxer p3.txt.
  p4.jpg

  El programa mostrarà el dibuix.
  p5.jpg#p5.rtf

  El programa mostrarà el dibuix del p5.jpg i llegirà el contingut del fitxer p5.rtf.
  p6.rtf

  El programa mostrarà el contingut del fitxer p6.rtf i el llegirà, en el cas que l'opció, Llegeix els fitxers text estigui activada.
  p7.jpg#p7.txt

  El programa mostrarà el dibuix del p7.jpg i llegirà el contingut del fitxer p7.txt.

  I així successivament.

  El nombre màxim de planes és de 1000.

  No és necessari que els fitxers es diguin, p1. p2. p3. ... Poden tenir qualsevol nom, però és recomanable per l'autor del llibre fer-ho amb noms semblants a aquestos per qüestió d'ordre.Important. Requeriments Hardware i Software

  Funciona en Windows 95.

  Tarja de so compatible SoundBlaster.

  Commutador adaptat al mouse o micròfon o commutador endollat a l'entrada de micròfon de la tarja de so.

  És imprescindible pel correcte funcionament del programa que estigui instal·lat el sintetitzador de veu de la UPC distribuït el Sinera 99.

  Si alguna persona volgués una versió del programa sense la característica de lectura de pàgines en format text, poseu-vos en contacte amb l'autor

  Els dibuixos emprats en els exemples amb estat descarregats d'internet i l'autor del programa no té en cap dret sobre ells, ni molt menys els cedeix.Final

  Passa Planes és un programa que està contínuament en evolució. És possible que la versió que tingueu tingui més opcions que no estan recollides en aquest manual o alguna cosa canviada.

  Passa Planes s'està desenvolupant per en Jordi Lagares i Roset, professor de matemàtiques de l'IES Santa Eugènia de Girona.

  Per qualsevol suggeriment i aportació, que serà ben rebuda, us podeu adreçar per correu electrònic a: jlagares@pie.xtec.es.

  Podeu obtenir més informació i altres programes del mateix autor a l'adreça:
  http://www.xtec.es/~jlagares.

  La versió més actualitzada del present programa la trobareu en aquesta adreça.Agraïment

  L'autor vol expressar a Joaquim Fonoll del Programa d'Informàtica Educativa, el més sincer agraïment pel suport, suggeriments fets a aquest programa.

  També cal remarcar i agrair la col·laboració dels professors i alumnes de l'escola d'Educació Especial Palau de Girona sense la qual aquest programa i la majoria dels programes del projecte fressa 2000 mai haguessin existit.