Aristóteles
Idioma: Català
Idioma: Español
Language: English

Aristóteles és molt conegut com a gran filòsof. També va ser un dels biòlegs més brillants de l'antiguitat.

Aristóteles va nèixer a Estagira (Grècia) el 384 abans de Crist. El seu pare era metge de la cort macedònica. Als 17 anys, va anar a Atenes i ingressà com a estudiant a l'Acadèmia de Plató. Allí Aristóteles va ser un estudiant molt brillant i, en pocs anys, un professor, però es va oposar a algunes de les doctrines de Plató.

Quan Plató va morir, el 347 abans de Crist, Aristóteles va deixar l'Acadèmia. El 342 aC va ser cridat a Macedònia pel rei Filip II. Allí Aristóteles va ser el tutor de Alexandre, el fill de Filip II, que posteriorment esdevindria Alexandre Magne.

Quan Filip II fou assassinat, el 336 aC, Aristóteles va retornar a Atenes, on va fundar la seva pròpia escola, anomenada el Liceu. Aristóteles va morir a Chalcis el 322 aC.

Les principals contribucions d'Aristóteles a la biologia van ser:

  • Plató ensenyava que la realitat última es localitza en les idees, comprensibles només per la raó, mentre Aristóteles creia que la realitat es localitza en els objectes físics, comprensibles mitjançant l'experiència. Aquesta creença d'Aristóteles és un dels fonaments de la ciència.
  • Aristóteles va ser un zoòleg extraordinari, que va disseccionar i descriure l'anatomia de pops, crustacis i altres invertebrats. A més, va descriure el desenvolupament embrionari dels pollastres, l'estómac dels romegants i l'organització social de les abelles.
  • Aristóteles intentà classificar els éssers vius i construí una classificació molt raonable, vigent durant més de 2000 anys. Distingí entre plantes i animals, i entre animals amb sang (vertebrats) i animals sense sang (invertebrats). També demostrà que els cetacis tenen placenta i no són peixos. Igualment, classificà els cnidaris com animals i no com a plantes.

Naturalment, 2300 anys més tard, sabem que algunes de les idees d'Aristóteles eren errònies. Per exemple, ell creia que el cor era el centre de la vida, i que el cervell era simplement un òrgan que refredava la sang, o que els organismes senzills es podien formar espontàniament a partir de matèria no viva. Aquests errors tenen poca importància comparats amb la seva gran contribució a la ciència.

Més informació: