Antoni Van Leeuwenhoek
Idioma: Català
Idioma: Español
Language: English

Van Leeuwenhoek és famós pels microscopis que va crear i per les observacions que va fer amb aquests mateixos microscopis. Leeuwenhoek va descobrir "petits animals", el que actualment coneixem com a protozous i bacteris. També va fer visible l'estructura microscòpica de les plantes i va ser el primer en veure espermatozoides humans.

Antoni van Leeuwenhoek va néixer el 24 d'octubre del 1632 a Delft, Holanda. Era membre d'una família de comerciants i ell mateix va esdevenir un venedor d'articles tèxtils. Malgrat la seva educació era pobre, estava molt interessat en la ciència i va aprendre tot sol un munt de matemàtiques i de biologia. No obstant, no va publicar gaire ni va discutir molt sobre els seus descobriments: es va limitar a descriure'ls en cartes que enviava a la "Royal Society" de Londres. Leeuwenhoek era molt humil, perque era molt conscient de no haver rebut mai una educació científica oficial. A més, el seu llenguatge era bastant pobre, per la qual cosa li era difícil escriure articles sobre les seves observacions.

Un dels microscopis de Leeuwenhoek
Els descobriments de Leeuwenhoek van generar grans discussions. Alguns científics creien que Van Leeuwenhoek era simplement un bocamoll, però altres científics imparcials van acabar confirmant els seus descobriments. A la seva vellesa, Leeuwenhoek era un científic respectat.


A la seva mort, el 1723, la col·lecció de microscopis fabricats per Van Leeuwenhoek estava composta per més de 500 exemplars.

El text d'aquesta pàgina és una traducció de la que va fer Nick Hoebe pel Departament de Biologia de la Virtual School.

Més informació: