Rudolph Virchow
Idioma: Català
Idioma: Español
Language: English

Rudolph Virchow va ser un patòleg que desenvolupà la teoria cel·lular i l'aplicà per explicar les causes de les malalties.

 

Rudolph Ludwig Carl Virchow va nèixer a Schivelbein (Pomerània), el 13 d'octubre del 1821. Va estudiar medicina a Berlín, on va ser molt influït pel seu professor Johannes Peter Müller. Virchow rebé el seu títol de metge el 1843.

 

 

Les contribucions de Virchow a la biologia i la medicina va ser impressionants. Fent-ne un petit resum:

  • Virchow va corregir i ampliar la teoria cel·lular de Schwann i Schleiden, establint que les cèl·lules són la unitat fonamental de la vida i que les cèl·lules es formen només a partir d'altres cèl·lules ("omnis cellula ex cellula").
  • Va rebutjar l'antiga idea que deia que la malaltia era una aflicció del cos sencer o d'un dels seus humors. La malaltia, afirmava Virchow, era el resultat d'una alteració cel·lular.
  • En el seu llibre "Die CellularPathologie" (Patologia Cel·lular) va enunciar els principis que van guiar la recerca mèdica durant els següents 100 anys, fundant la medicina clínica moderna.
  • Va fer importants contribucions al coneixement de processos com la coagulació sanguínia, l'aterosclerosi, la leucèmia i altres malalties canceroses.

Virchow no es va dedicar només a la biologia i la medicina. També es va implicar activament en assumptes socials, polítics i arqueològics. Per exemple, va formar part del Reichstag (Parlament), va promoure "democracia, educació, llibertat i prosperitat" i col·laborà amb Schliemann en l'excavació de Troia.

Virchow va continuar treballant fins que tenia 81 anys. Va morir a Berlín el 15 de setembre del 1902.

Més informació: