EINES DE PROGRAMACIÓ
MATERIAL MULTIMÈDIA SOBRE ATLETISME
Amb motiu del Mundial d'Atletisme d'Osaka 2007 el diari digital elpais.com va elaborar unes valiosíssimes infografies interactives amb algunes de les proves. Estan magníficament il·lustrades i resulten sumament útils per a un treball teòric previ amb els alumnes.
PAPERASSA VARIADA
A mitjans de juliol de 2009, mentre estaveu fent cursos o torrant-vos al sol, el Parlament va aprovar la Llei Educació de Catalunya, desfermant així un esclat de joia entre el professorat d'aquest país. Aquí teniu el document sencer que a partir d'ara ha de guiar la vostra vida professional. És un PDF que us podeu descarregar des de la web del departament.
http://www.gencat.cat/eadop/imatges/5422/09190005.pdf
Programació Anual per als 3 cicles. Inclou objectius d'etapa, de cicle, unitats de programació amb objectius, continguts, activitats i criteris d'avaluació, a més de la temporalització.
Llançat al mini-handbol (Cicle Superior). Unitat didàctica elaborada per Gabriel Daza. Un senyor dossier de 40 pàgines on no hi falta res: continguts, objectius, activitats, sessions desenvolupades, activitas d'avaluació i fins i tot un diccionari terminològic. Per treure's el barret.
Bàdminton. Unitat didàctica elaborada per Albert Ramírez. Tot i que és una unitat didàctica confeccionada pensant en la ESO, pot resultar molt útil per al cicle superior. És un manual de 85 pàgines absolutament imprescindible per als amants d'aquest esport. A més d'incloure tot el que ha de tenir una programació, amb les seves sessions detalladament explicades, els autors han afegit uns valuosos annexos on es descriu la tècnica, la tàctica, l'estratègia, l'escalfament, el material necessari per a una escola, l'organització de l'espai i un petit manual de regles de joc. El millor material que podem trobar a la xarxa, ara per ara.
Quadern virtual d'iniciació al bolei (Elaborat per Jordi Artola Solé).
Quaderns virtuals és un entorn d'aprenentatge digital que permet crear materials amb diferents tipus d'activitats per tal d'avaluar el progrés i rendiment dels estudiants. El projecte consta de diferents aplicacions (editor, visualitzador, generador web...), accessibles des de qualsevol navegador web amb connexió a Internet. Desgraciadament no n'hi ha gaires sobre continguts d'educació física, però aquest és excel·lent. Ideal per a repassar amb els alumnes els aspectes més teòrics d'aquest esport.
http://clic.xtec.cat/qv_biblio/act.jsp?activity_id=125
GOALBALL
"Goalball jo? Bah, no m'interessa, és un esport per a cecs". Doncs no, t'equivoques. El Goalball el poden practicar tot tipus de persones i si m'apures et diré que resulta absolutament recomanable per a persones vidents. Les experiències motrius i sensorials que proporciona aquest esport no te les dona cap altre.
El Centre de Recursos Educatius de l'ONCE estarà encantat d'assessorar-vos si us poseu en contacte amb ells. Us envien un entrenador de Goalball al centre i us fa una sessió introductòria. A més us donen la possibilitat de participar en un Torneig de Goalball Integrat a les instal·lacions de la Gran Via de Barcelona. No ho deixeu perdre. Els vostres alumnes us ho agrairan.
Us podeu descarregar el reglament de Goalball en PDF des de la web de Paralímpicos Sportec.
http://www.once.es/new/otras-webs/catala
http://paralimpicos.sportec.es/
CURSES D'ORIENTACIÓ
Mai havia vist els meus alumnes disfrutar tant d'una jornada d'educació física com el matí que vam anar a fer una cursa d'orientació a un gran parc de la ciutat. Totes les virtuts educatives de la nostra àrea d'ensenyament queden recollides en una sola activitat. Això sí, requereix una bona preparació prèvia: mapes, fites, recorreguts... Si voleu fer-la bé no la podeu improvitzar. Si voleu assessorament consulteu el blog del Grup de Mestres d'Educació Física de Badalona. Fa anys que munten una cursa d'orientació on participen moltes escoles de la ciutat. Hi trobareu una explicació extensíssima sobre com es realitza una activitat d'aquest calibre.
Des del blog Badasport us podreu descarregar un dossier de 34 pàgines elaborat per l'Ajuntament de Barcelona.
http://badasport.files.wordpress.com/
http://badasport.wordpress.com/curses-dorientacio/
BITLLES CATALANES
Us ho asseguro, després de jugar a bitlles catalanes no tornareu a entrar a un bowling, amb aquella pudor a peus i a crispetes. Les bitlles catalanes són de fusta, es juga sobre sorra i a l'aire lliure. A Badalona estan agafant molta embranzida gràcies al club To-K-Fusta, que està fent una feina de difusió entre les escoles extraordinària. Tenen una web molt ben feta que us ajudarà a entrar-hi en aquest apasionant món. Us deixo l'adreça.
És un esport ideal per a nois, noies, petits i grans. Només cal que tingueu un sorral i un petit pressupost per a comprar un joc de bitlles catalanes. Si els alumnes de la ESO o FP a les seves hores de fusteria al taller us poden construir unes, millor que millor.
http://clubdebitllescatalanesdebadalona.blogspot.com/
http://www.bitlles.com/
PILOTA VALENCIANA I PILOTA BASCA
Com es que som tan pocs els que havíem sentit a parlar de la pilota valenciana? Amb una pilota de tennis (40 cèntims en un basar de barri) i una corda en tenim prou per introduir aquest esport a les escoles. Ideal per als centres amb pocs recursos. Excepcional pràctica per als alumnes de Cicle Superior, crec jo. I si a més a més, teniu un mur al pati o al gimnàs (mira que demanem poc els mestres d'educació física, una paret) podeu endinsar-vos en l'apassionat món de la pilota basca, que no és poca cosa. Animeu-vos! No pot ser que els nostres alumnes coneguin el beisbol, el futbol americà o la lluita mexicana abans que aquests dos esports de casa nostra.
Llibre de Pilota Valenciana (Conselleria de Cultura i Educació de València). Autència bíblia sobre aquest esport: 271 pàgines amb el reglament, la història, les modalitats, propostes d'aplicació a primària i secundària, activitats complementàries, glossari i bibliografia. Imprescindible.
Espectacular video d'un final de partit de pilota valenciana. Pell de gallina amb tot el trinquet en peus.
http://www.youtube.com/watch?v=dhwBggw1bEM
Reglament de Pilota Basca (extret de la Federació Internacional). No deixeu de consultar la web oficial de la federació. Podreu trobar un munt de videos sobre les diferents modalitats, bibliografia, enllaços, la història d'aquest esport milenari... de tot i més.
PROPOSTES ATRACTIVES I RARES
Video didàctic sobre el reglament del Kinball (Asociación española de Kinball)
Els nous esports surten com els bolets. No donem a l'abast. Però aquest val molt la pena. El Kinball el juguen tres equips amb una pilota gegant. Promou la igualtat de gènere, la cooperació i l'estratègia. Caram, i que és molt divertit. Mireu aquest video (al youtube n'hi ha més, però molts en anglès i francès) per anar obrint boca.
http://www.youtube.com/watch?v=iK5DW7SCKfw
KABADDI
El Kabadhi (o kabaddi) és un esport tradicional de diferents països asiàtics i actualment està molt arrelat a Paquistan, Índia, Nepal i Bangladesh. El joc el disputen dos equips de 7 jugadors cadascun. Els partits es porten a terme en diferents jugades alternant l’atac d’un equip amb el de l’altre. Un atac consisteix en què un jugador entra en camp contrari i ha de tocar un dels quatre defensors i tornar al seu camp en menys de 30’’.
Al següent video apareix un resum del Campionat de Kabaddi de Catalunya celebrat l'any 2008 a l'estadi Joan Serrahima de l'Hospitalet de Llobregat.
http://www.youtube.com/watch?v=_pKJs5XkcNs