{text}Una reflexió sobre el consum exagerat d'aigua


El peix que es mossega la cua: el cicle sequera-inundació 

Malgrat semblar una contradicció, la sequera afavoreix les inundacions. Per què?

Els arbres i la vegetació s’encarreguen de funcionar com a impermeables que aturen i emmagatzemen l’aigua de la pluja.

Les zones que, com a conseqüència de l’activitat humana i/o dels canvis climàtics han sofert deforestació, és a dir, han desaparegut els arbres i la vegetació, no tenen capacitat per a absorbir l’escorrentia, que inunda i erosiona el terreny. Al mateix temps, com un peix que es mossega la cua, el sòl erosionat perd la seva capacitat productiva, i no hi creix la vegetació.

Les terres que l’aigua arrossega omplen els llits dels rius i les rieres, disminueixen la seva capacitat per conduir el cabal d’aigua i fan que el seu desbordament es produeixi amb major facilitat. 

Durant aquest segle, la proporció de sòl desertitzat al món -no eren deserts, però s'han convertit en sòls degradats que han perdut la seva capacitat productiva- ha augmentat del 9 al 23 %. Es calcula que cada any es perden uns 6 milions d’hectàrees productives per la desertització.

La desertització posa en perill la seguretat alimentària mundial ja que mentre la quantitat de sòl agrícola disminueix, la població mundial augmenta vertiginosament.  


CEIP Silvestre Santaló
Av. Folch i Torres, 8.
17190 - SALT (El Gironès)
CORREU ELECTRÒNIC