L'univers



 La Lluna


La Terra té un únic satèl·lit natural: La Lluna. La Lluna és un satèl.lit que gira al voltant de la Terra. Malgrat que la veiem de nit, la Lluna no té llum pròpia: reflecteix la llum que rep del Sol.

Degut a les característiques del període de rotació i de translació de la Lluna, des de la Terra sempre li veiem la mateixa cara.

La presència de la Lluna influeix sobre alguns fenòmens naturals que es produeixen a la superficie terrestre com els canvis de marees que es produeixen als oceans.

La Lluna tarda 28 dies en donar una volta sencera a la Terra, és a dir, gairebé un mes. A més d’aquest moviment de translació al voltant de la Terra, també té un moviment de rotació al voltant d’ella mateixa.

Al llarg d’aquests 28 dies, veiem com canvia la forma de la Lluna. De fet, durant uns dies la veiem sencera, i al cap de dues setmanes desapareix del tot. Dues setmanes més tard, tornem a veure-la sencera. D’aquests canvis en diem fases de la Lluna, i són deguts a què la pròpia Terra interfereix en la llum que la Lluna rep del Sol.

Les fases de la Lluna són les següents:

  • Lluna nova: és la fase en què no veiem la Lluna.
  • Lluna creixent: és la fase en què la part de la Lluna que veiem il.luminada creix. La seva forma s’assembla a la lletra D.
  • Lluna plena: és la fase en què veiem la lluna ben rodona.
  • Lluna minvant: és la fase en què la part de la Lluna que veiem il.luminada disminueix. De forma s’assembla a la lletra C.
  • Podeu veure aquest procés en l'esquema que hi ha sota el titular de la pàgina.

  •  
     La lluna, en primer terme. Al fons, a la dreta, el planeta Mart


Els eclipsis

De tant en tant, i no sempre des de tots els punts de la Terra, deixem de veure el Sol en ple dia, o bé la Lluna desapareix del cel. Aquest fenomen, que sol durar uns pocs minuts, s’anomena eclipsi (eclipsi de Sol, si desapareix el Sol; eclipsi de Lluna, si desapareix la Lluna). Perquè succeeix això?

Els moviments de translació de la Terra al voltant del Sol i de la Lluna al voltant de la Terra  fan que a vegades la lluna es trobi en mig del Sol i la Terra (eclipsi de Sol).

En altres ocasions, és la Terra que es troba entre el  Sol i la Lluna (eclipsi de Lluna).


Eclipsi de sol
Eclipsi de Lluna

La Lluna es l'únic astre extraterrestre que ha trepitjat l'home. El primer cop va ser al 1969, i el primer home en trepitjar la Lluna va ser Neil Amstrong. El va acompanyar Edwin Aldrin, mentre Michael Collins es quedava a la càpsula Apolo XI.

Des de fa uns anys ja no s'envien missions tripulades a la Lluna.


Vocabulari: eclipsi, marea, rotació, translació

CEIP Silvestre Santaló
Av. Folch i Torres, 8.
17190 - SALT (El Gironès)
CORREU ELECTRÒNIC