Així es va fer

fer un hipertext

imprimir aquesta pàgina

 

preparar el document
aplicar un tema
inserir imatges
inserir una imatge de fons
inserir enllaços en un text
inserir enllaços en imatges
inserir un so o un vídeo
inserir un índex al principi del document
desar com a pàgina web

 

 

 

 

 

 

 

preparar el document

   
per tal de distribuir el contingut a la pàgina que haurà de ser llegida en pantalla fem, abans de res, una taula que ens pot servir de quadrícula de fons   creem un document nou i inserim una taula: Taula -> Inserir -> Taula: 4 columnes, 10 files i Autoajustar a la finestra. Acceptem i obtenim una taula amb vores. Si ens en calguessin més sempre les podrem afegir, treure o combinar.

Per treure les vores la seleccionem i Format -> Contorns i ombrejat -> solapa Vores, valor: Cap i Acceptem.

Manualment donem l'amplada desitjada a les columnes.

És convenient tenir a la vista la barra d'eines Taules quan es treballa amb elles perquè usar-ne les icones ens estalvia feina. Podeu visualitzar-la anant a Veure -> Barres d'eines i seleccionant Taules.

 

escriurem el títol a segona columna i el text el posarem a la tercera

escrivim el títol en la 2a cel·la de la primera columna (així queda sagnat respecte la vora). Si no ens hi cabés podem combinar les cel·les de la primera fila. Donem estil Títol1

 

reservem espai per inserir una taula de contingut quan estigui tot fet   a la segona fila, 3a columna (és a dir, al centre i sota el títol) reservem espai per a la taula de contingut que farà d'índex de la pàgina

 

anem escrivint el text i donant estils de paràgrafs

pel text s'ha utilitzat l'estil de paràgraf Normal i pels titulars Títol 2 (de cara a poder inserir en acabat una taula de contingut basada en estils de paràgraf)

 

torna a l'índex

aplicar un tema

Word està cada cop més orientat a la web, per això és tan fàcil publicar els documents en format de pàgina web.

I per millorar-ne l'aparença hi ha preparats una pila de "temes", és a dir, jocs d'estils de paràgraf, format i fons de pàgina que milloren ostensiblement l'aspecte d'una web i que s'apliquen amb un sol clic
  Un cop tenim el text sense altres format que els estils de paràgraf de la plantilla Normal sense modificar podem aplicar un tema:

Format -> Tema -> s'obre el quadre de diàleg tema amb el llistat de temes instal·lats al nostre ordinador. Quan en seleccionem un tenim a mà dreta una finestra amb l'aparença: estils de Títol i Normal, imatge de fons, etc.

Quan hem trobat el que més ens agrada Acceptem

 

desem el nostre treball desem el nostre treball en format Word.

Ara tenim 1 sol document (que es pot dir pagweb1.doc, per exemple) que conté la imatge de fons i els estils.

torna a l'índex

inserir imatges

   
per millorar l'aparença del document podem inserir imatges   Menú Inserir ->Imatges -> Des d'arxiu les tenim hem de tenir guardades al disc dur, CD-Rom ó disquet.

Seleccionem el nom de l'arxiu i Acceptem

Per ajustar mida i propietats d'imatge cliquem el botó DRET del ratolí sobre el contorn del marc de la imatge per seleccionar-la i quan aparegui el menú contextual, triem Objecte i la solapa corresponent: Mida, Disseny, etc.

torna a l'índex

inserir una imatge de fons

si no volem aplicar un tema sinó donar format manualment a la pàgina podem començar per posar una imatge de fons   Format -> Fons -> Efectes de farcit -> solapa Imatge -> botó Seleccionar imatge -> s'obre la carpeta Les meves imatges del disc dur, busquem una imatge i Acceptem.

 

Podem modificar el format dels estils de paràgraf per a millorar la presentació (títol 1: color lletra gris 50%, títol 2: color lletra blaugris, Normal: tipus lletra Verdana 10 )

NOTA: no val la pena fer servir massa tipus de lletra en les pàgines web perquè no tots els ordinadors les tenen.

Les més corrents són: Arias, Còmic MA sans, Geòrgia, Tines ne roman i Verinada. Fóra d'aquestes poden no veure's.

 

torna a l'índex

inserir enllaços

   
el que distingeix un hipertext d'un text normal és que en el primer, quan arribem a punts determinats, anomenats enllaços, podem fer clic a sobre i anar a un altre punt del document, a un altre document o a una pàgina d'Internet.

Aquesta característica permet que d'un document se'n puguin fer tantes lectures diferents com lectors hi ha, perquè cadascú escollirà el camí que vol seguir: un no farà cas dels enllaços, una altra sortirà en el primer que trobi, etc.
  per inserir un enllaç primer seleccionem el text -> Inserir -> Enllaç, s'obre el quadre de diàleg Inserir enllaç amb 4 possibilitats a escollir:
  1. vincular a un arxiu o pàgina web existent. Fem clic sobre un arxiu del disc dur que ens presenta (p.ex: full_de_dades.xls) o escrivim una adreça web a Adreça (p.ex: http://www.xtec.es) i Acceptem.
  2. lloc del mateix document: apareixen els paràgrafs amb estil Títol1 i 2. Fem clic sobre un d'ells  i Acceptem. També apareix Principi de document que ens pot ser útil per tornar a l'índex.
  3. crear nou document: útil si se'ns acut inserir un enllaç en ple procés de creació hipertextual
  4. adreça de correu electrònica: al fer clic sobre un enllaç d'aquest tipus s'obrirà el programa de correu (p.ex Outlook) amb un missatge nou adreçat a la bústia que escrivim al quadre Adreça i amb l'Assumpte que posem al quadre Assumpte

Notarem que l'enllaç ha quedat establert perquè al passar-hi el cursor pel damunt apareix un quadret groc que ens diu l'adreça de l'arxiu vinculat i ens avisa que hi podem accedir si fem clic i control alhora

torna a l'índex

inserir enllaços en imatges

   
de la mateixa manera que al fer clic sobre un text podem saltar a un altre document enllaçat, també pot succeir al fer clic sobre una imatge   seleccionem la imatge (p.ex la d'un sobre) fent un clic a sobre -> Inserir -> Enllaç -> triem l'opció 4: Adreça de correu electrònic.

Cliquem al botó Info de pantalla per escriure el text que apareixerà sobre fons groc quan passem el cursor sobre una imatge enllaçada. S'obre el quadre de text i escrivim el que volem (p.ex: enviar un missatge de correu) i Acceptem

Escrivim l'Adreça i l'Assumpte si cal i Acceptem.

Ara quan passem el cursor sobre la imatge canvia de fletxa a mà i apareix el text alternatiu

torna a l'índex

inserir un so o un vídeo

si al nostre document amb enllaços li afegim algun so, pel·lícula de vídeo, etc. acabarem tenint un bon exemple de document multimèdia   deixem el cursor on volem que el lector tingui la possibilitat de sentir el so o veure el vídeo -> Inserir -> Objecte i triem el tipus d'objecte, en aquest cas Clip multimèdia -> canvia la pantalla de Word i ara apareix el menú Inserir clip -> despleguem i triem So -> s'obre un quadre per tal que puguem triar l'arxiu de so (chimes.wav) i Acceptem.

 

Automàticament tornem a la pantalla normal de Word i on hem inserit el so apareix ara una icona que, quan es clica, emet el so desitjat.

torna a l'índex

inserir un índex al principi del document

en un hipertext és molt útil tenir un índex perquè la lectura no sol ser lineal, sinó a salts, i ens interessa que ja al principi es pugui anar al punt del document que desitja el lector o la lectora   deixem el cursor a la cel·la reservada en un principi per l'índex -> Inserir -> Referència -> índex i taules -> solapa Taula de contingut -> per defecte la crearà basada en els 3 primers estils de títol, Acceptem i la cel·la conté ara un índex basat en els estils Títol 1 i Títol 2.

Podem esborrar la línia corresponent a títol 1 perquè és redundant.

NOTA: pot ser d'interès revisar com es fan les taules de contingut

torna a l'índex

desar com a pàgina web

el document de Word, tal com el tenim ara, és un arxiu amb hipertext i enriquit amb elements multimèdia.

Però només pot ser llegit per aquells usuaris i usuàries que tenen el programa Word (que no són tots). Si el volem compartir amb tothom l'haurem de passar a format de pàgina web (amb extensió htm ó html), així podrà ser llegit es tingui o no word i sota qualsevol sistema operatiu (Window$, Mac, Linux, etc.)

  Primer ens assegurem que tenim desat el document en format de word (p.ex: weblogs.doc) -> Fitxer -> Desar com a pàgina web -> s'obre el quadre de diàleg Desar com amb el nom de l'arxiu amb extensió htm (p.ex: weblogs.htm), triem la carpeta de destí i Acceptem.

Ara, i seguint amb l'exemple, hi haurà dos arxius amb el mateix nom però diferent extensió:

  • weblogs.doc s'obrirà amb  Word quan fem un doble clic sobre la seva icona
  • weblogs.htm s'obrirà amb el navegador (IE ó Netscape) quan fem un doble clic sobre la seva icona, tot i que es pot seguir editant amb Word (Arxiu -> Obrir -> al quadre tipus d'arxiu triar Tots els documents de Word (inclou htm)
NOTA 1: Veureu que hi pot haver petites diferències entre el document de word i l'HTM, això és degut a que les pàgines web funcionen d'una altra manera (no permeten justificar el text, p.ex). Per aconseguir una aparença idèntica cal editar el codi htm de la pàgina, tema que escapa als objectius d'aquest curs.

 

NOTA 2: és molt recomanable desar la pàgina web en un disquet en blanc la primera vegada que seguim aquest procediment.

La raó és que això ens permetrà veure que Word no solament crea un document htm (p.ex: weblogs.htm) sinó també una carpeta anomenada weblogs_archivos que conté tots els arxius d'imatge, de so, de vídeo, etc.
  En un document de word "s'incrusten" les imatges, els sons, els vídeos, etc. de manera que un sol arxiu ho conté tot.

 

Però les pàgines web són únicament text: no inclouen ni imatges ni so, ni vídeo. Per això word crea una carpeta a banda que conté els arxius que cridarà la pàgina web.

Si mai copieu un arxiu htm a un altre destinació o pengeu a Internet una pàgina web no us oblideu de la carpeta d'arxius, cas contrari no veuríeu les imatges, el fons, etc.

torna a l'índex

 

 


índex  ::  programari  ::  x imprimir  ::  reflexions