Notes

apunts

 

per què uns apunts
què cal fer
com fer-ho
 

 

 

 

 

 

per què uns apunts

Una de les coses que més sorpren als que tot just s'inicien en la formació d'adults és la manca de materials escrits específics. O bé ens trobem amb materials pensats per a nens o joves o bé ens trobem continguts tan específics que no es poden usar directament. Molts professors s'han dedicat des de fa temps a crear-se els propis materials (podeu mirar aquí els que tincs penjats a la web) millorant-los cada cop una mica més.

El que veurem aquesta setmana és un seguit d'eines que ens permetran unificar els formats dels apunts de manera que els d'un mateix tema o àrea tingui un aspecte similar. És a dir, ens iniciarem al treball amb documents llargs.

No és una bona idea apuntar en un paper el format que li hem donat al text dels primers paràgrafs per seguir-lo aplicant a la pàgina 12. Ni tampoc és massa eficient aplicar l'estil amb el pinzellet de "Copiar format". Word és un programa molt potent que ens permet variar amb un clic l'aspecte de qualsevol document per llarg que sigui.

torna a l'índex

 

què cal fer

En aquesta pràctica el que veurem és com fer uns apunts, és a dir, un document de vàries pàgines amb una tapa, on el format s'ha aplicat als estils de paràgraf cosa que ens facilitarà molt la feina. També veurem com numerar correctament les pàgines tot afegint una capçalera o un peu i com inserir una imatge des d'arxiu (cal que la tinguem desada).

És possible que tot i editar els apunts per temes més o menys curts, en conjunt formin un sol bloc (p.ex: matemàtiques) el qual volem que tingui el mateix format. Això ho aconseguirem mitjançant una plantilla de document. Podem crear un document nou basat en una plantilla tantes vegades com vulguem i, quan necessitem modificar els estils de paràgraf de la plantilla, també podrem fer-ho i aplicar-lo als documents existents.

torna a l'índex

 

com fer-ho

En primer lloc baixeu-vos el resultat imprès. Es tracta d'un arxiu en format PDF preparat per a la impressora: això permet que veieu el document tal com l'he fet jo, encara que no tingueu instal·lats al vostre ordinador els tipus de lletra (fonts) que he usat. Després podeu baixar-vos el  document d'exemple, descomprimiu-lo i mireu com funciona. Desplegueu el llistat d'estil de paràgrafs i mireu-ne les caracterísitiques, proveu a canviar-ne alguna i veient el resultat.

La feina d'aquesta setmana ens iniciarà en el concepte d'estils de paràgrafs sobre el que insistirem la setmana que ve i d'altres, és per tant important conèixer-lo a fons. Modifiqueu estils, creeu-ne de nous, deseu-los, experimenteu amb tots els botonets del format i busqueu aquells colors i combinacions que més us agradin. Val la pena tafanejar a fons el menú Format.

En acabat llegiu l'ajuda així es va fer i proveu de fer el vostres apunts seguint les passes ordenadament. Però atenció: aquí el que menys importa és el contingut: només ens interessa la forma; per tant no us poseu a redactar res de nou sinó aprofiteu coses que ja tingueu escrites per formater-les. Si teniu vells apunts en Amipro o en Word podeu desar-los en format txt per treu'ls tota resta de format (només quedaran els salts de línia). Aleshores copieu-los i enganxeu-los en un document de Word en blanc en el qual fareu els experiments de format.

Quan us trobeu amb algun problema repasseu l'arxiu d'ajuda així es va fer, recorreu a l'ajuda de Word (segons la versió de Word hi poden haver petites diferències en com fer les coses) o, si no us en sortiu, plantegeu-lo al fòrum de dubtes. Si no us en sortiu de cap manera poseu-vos en contacte amb el tutor.

Podreu trobar els treballs que han fet els altres participants al webdossier de la pàgina en grup. Mireu-los, descarregueu-vos el que us puguin interessar i, si els voleu utilitzar o modificar, poseu-vos en contacte amb l'autora o autor per fer-los-ho saber.

torna a l'índex

 

 


índex  ::  programari  ::  x imprimir  ::  reflexions