Notes

targetes

 

per què unes targetes
què cal fer
com fer-ho
 

 

 

 

 

 

per què unes targetes

A les botigues d'informàtica es poden trobar papers de mides, qualitats i funcions especials per a impressores (per imprimir fotografies, transparències, per fer samarretes, etc.). I un d'aquest tipus de paper permet fer targetes personals. Es tracta d'un full de paper més gruixut i setinat que ja està pretallat en targetes que es mantenen unides per la part de darrera mitjançant uns adhesius. Si preparem un document a l'ordinador amb les nostres dades només caldrà imprimir-lo en aquest full per a tenir les targetes que hem dissenyat.

Per fer les targetes emprarem una sèrie de recursos del programa Word que ens han de poder servir també en altres ocasions. En primer lloc hem de tenir present les mides del full, dels marges que no s'imprimeixen i que donen suport a les targetes encunyades, i les de les pròpies targetes. Aquesta precisió ens servirà per fer encaixar com un guant el contingut del document electrònic en el paper.

També seguirem treballant amb el concepte del disseny. Tot i que no som (ni crec que arribem a ser) professionals del disseny gràfic, sí que hem d'intentar fer les coses el millor possible. I aquest afany de millora s'ha de traslladar al disseny dels nostres treballs. Tenim al nostre abast una sèrie d'eines per formatar els textos: una infinitud de tipus de lletra, de mides, colors i alineacions que permeten fer més entenedor i agradable el missatge que volem transmetre.

I en aquest mateix sentit hem d'acostumar-nos a incloure imatges. Imatges que molts cops no cal que siguin significatives perquè la seva finalitat no és il·lustrar sinó alleugerir els textos. Per això una línia, un rectangle, una imatge que passi desapercebuda amb colors clars en un racó del document pot fer molt més agradable la seva lectura (Us agrada el fons amb lletres d'aquesta pàgina web? Penseu que es podria llegir igual amb fons blanc? Seria igual/més/menys agradable de veure? I què hi ha dels colors?).

Finalment,  per fer les targetes usarem una de les eines més útils, al meu entendre, que té Word: les taules. Ja les hem anat usant una mica en treballs anterior, però en aquest aprofundirem una mica més en la seva utilització. El treball amb taules ens permet organitzar el text i treballar-lo d'una manera tan senzilla i flexible que, tot i que el lector o lectora final no se n'adonen, el resultat és sorprenent.  A més el concepte de taula de Word té un grau de transferència enorme: és el mateix concepte que organitza els fulls de càlcul d'Excel o l'organització d'una pàgina web. Per això si en coneixem el seu ús a Word ens serà més fàcil introduir-nos en aquestes altres aplicacions.

torna a l'índex

 

què cal fer

Amb la creació de targetes aprofundirem en alguns conceptes que ja hem encetat en treballs anteriors i que ara aprofundim. En primer lloc la configuració de la pàgina. Aquí més important que la orientació són les mides. El full sobre el que està basat l'exemple és un DINA4 encunyat en 10 targetes de 9 cm de llarg per 5 cm d'alt. Té els quatre marges no imprimibles que mantenen unides les targetes al full que són els que cal configurar curosament per estalviar-nos problemes que sempre es poden produir, per això el propi fabricant aconsella imprimir primer pàgines de prova en paper normal.

Un altre concepte que aprofundirem, i que és l'estrella de la setmana, és l'ús de les taules. Crearem taules amb cel·les de mides determinades i les omplirem amb tota mena de contingut: text amb format, imatges, autoformes i taules. Sí, una cel·la pot contenir al seu torn una taula amb diferents cel·les (taules niades se'n diuen). Per què? Doncs si una taula ens serveix per distribuir convenientment el contingut, per què no fer el mateix dins d'una cel·la? 

Veurem que podem inserir imatges que no estan al mateix nivell que el text sinó que poden quedar per darrera del text, com si estiguessin sobre una transparència que col·loquem de fons darrera el text. Aquest recurs pot ser útil per fer fons de pàgina o marques d'aigua en qualsevol tipus de document, però l'introduïm aquí, a les taules.

Per acabar la feina veurem com seleccionar tot aquest contingut tan variat que hi pot haver en una cel·la i no deixar-nos res pel camí. I per a què seleccionar-lo? Doncs per poder copiar-lo en altres cel·les, taules o allà on el necessitem.

torna a l'índex




com fer-ho

Com ja sabem. En primer lloc baixeu-vos el resultat imprès. Es tracta d'un arxiu en format PDF preparat per a la impressora: això permet que veieu el document tal com l'he fet jo, amb els tipus de lletra (fonts) i imatges incrustats. Si no heu vist mai cap full d'aquests de targetes us pot ser més útil, però, el document d'exemple on es veuen les marques de taula que representen els límits de les targetes.

Baixeu-vos el  document d'exemple, descomprimiu-lo i us trobareu amb el document de Word que permet imprimir les targetes i a partir del qual s'ha fet la versió imprimible. Mireu com funciona, feu clic en les diferents cel·les per veure el contingut, canvieu-lo, visualitzeu-ne les imatges i autoformes, feu clic amb el botó dret sobre elles o sobre la barra d'eines Dibuix i tafanegeu les moltes possibilitats que us ofereix.

En acabat llegiu l'ajuda així es va fer i proveu de fer les vostres targetes seguint les passes ordenadament. I recordeu: el que menys importa és el contingut: només ens interessa la forma. Si teniu altres fulls de targetes o etiquetes adhesives personalitzeu el treball: preneu les mides, configureu la pàgina, hi poseu el text desitjat, inseriu les imatges que us agradin i feu el vostre treball a la vostra mida.

Pot ser interessant  veure altres exemples de targetes. En podreu trobar una pila a la pàgina de Micro$soft i descarregar-vos la que us agradi (tanmateix n'hi algunes de molt horteres).

Quan us trobeu amb algun problema seguiu aquest protocol d'actuació:

  1. repasseu l'arxiu d'ajuda així es va fer, trobareu explicats pas a pas tos els procediments que he fet servir per fer el document d'exemple. Malauradament el que no hi trobareu és la solució a tots els vostres problemes, per això anem al pas següent:
  2. recorreu a l'ajuda de Word (segons la versió de Word hi poden haver petites diferències en com fer les coses)
  3. si no us en sortiu, plantegeu-lo al fòrum de dubtes.
  4. si no us en sortiu de cap manera poseu-vos en contacte per correu amb el tutor.

Podreu trobar altres exemples sobre el treball a realitzar al webdossier de la pàgina en grup. Són els treballs que alguns companys i companyes han fet i resten allà exposats. Mireu-los, descarregueu-vos el que us puguin interessar i, si els voleu utilitzar o modificar, poseu-vos en contacte amb l'autora o autor per fer-los-ho saber.

torna a l'índex

 

 


índex  ::  programari  ::  x imprimir  ::  reflexions