logogce.gif (15751 bytes)

1.jpg (4708 bytes)2.jpg (3697 bytes)3.jpg (4370 bytes)4.jpg (5364 bytes)5.jpg (5624 bytes)6.jpg (5117 bytes)7.jpg (4004 bytes)8.jpg (4481 bytes)

Els Documents Municipals

1937

1 de gener de 1937

El tribunal de revisió i classificació de Girona, comunica que el dia cinc del corrent a les dos de la tarda tindrà lloc la revisió dels minyons d'aquest municipi pertanyents a les lleves del 1932-33-34 i 1935, subjectes a revisió mèdica la qual es farà a l'hospital militar de Girona. Finalment s'acorda presentar a la comissaria de la Generalitat a Girona per si té a bé d'abonar-ho part de les factures de les despeses ocasionades pels refugiats de guerra allotjats en aquesta vila, en els mesos de novembre i desembre passats.

5 de gener de 1937

Es proposa organitzar un cotxe per anar al front d'Aragó com s'ha fet en altres ocasions, però com que això proposa una despesa un bon xic crescuda, hom acorda proposar als companys de l'ajuntament de la Cellera si volen fer conjuntament amb nosaltres aquests viatges ja que també venen fent-ho per separat.

Es passa a estudiar la manera de subvencionar les despeses que ocasionen els refugiats de guerra d'aquesta vila, qual despeses, si bé fins avui, han estat abonades per la Generalitat, per les múltiples atencions que ha d'atendre podria ser que d'ara endavant no pogués abonar-les la qual fa, que es precisi un mitjà per a fer ingressos destinats en aquest fi. A partir del vinent diumenge s'establirà un import de deu cèntims sobre cada entrada de qualsevol espectacle i cinc cèntims sobre cada consumició de cafè i alcohol, aquests impostos seran pagats per mitjà d'un segell el qual expressarà la finalitat a què va destinat.

S'exposa que cal que siguin preses mesures amb el que es refereix al pa. Són molt ciutadans forans que en determinats dies venen a proveir de pa i altres espècies que aquí tampoc ens sobren, sobre aquest cas es fa necessari avisar a tots els establiments que no entreguin cap mercaderia a cap foraster si no té el permís d'aquesta conselleria, també limitant en tot el possible, les exportacions que veïns d'aquesta localitat fan a parents i amics de manera que d'això no se'n pugui fer cap negoci.

poum.gif (22339 bytes)

19 de gener de 1937

El conseller de proveïment explica la situació creada per la manca d'alguns articles de consum i en especial de pa, ja que sembla que la farina s'està esgotant en algunes localitats i cal vetllar per no trobar-se en cas anàleg. Una solució per poder arribar a l'abastament de pa a la població és establint un racionament eficaç creant a tal efecte la tarja familiar de racionament, cosa que per la seva preparació hi ha bastant treball, però es fa necessari portar a cap si hom vol portar un control eficaç dels queviures.

21 de gener de 1937

Es llegeix un ofici del "Centro de reclutamiento movilización i construcción número 19 de Gerona" el qual interessa per formular un allistament dels minyons nats a l'any 1919-20 amb especificació de diverses dades. S'acorda avisar les persones afectades amb el plas més curt.

Es fa lectura d'un comunicat del delegat del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya i un altre del negociat de la secció d'ensenyament de la Generalitat de Catalunya indicant la obligació de tramitar el traspàs de l'edifici escolar de nova creació a la Generalitat de Catalunya.

Enterat l'ajuntament de les comunicacions rebudes dels mestres de la colònies Madrilenyes acorda complimentar-les fent-les avenien totes les gestions portades a terme per tal de trobar solucions al problema d'alimentació dels nens de l'esmentada colonia. I que davant de les dificultats de proporcionar-los-hi els queviures i de la situació angoixosa que travessa l'economia de l'ajuntament no és possible donar-los-hi una resposta concreta per al futur sobre el subministra de queviures i d'altres atencions pròpies de la colonia.

Els minyons d'aquesta vila concentrats al Collell demanen a l'ajuntament d'Anglès a través d'una carta, que se'ls proporcioni mantes i sabates. L'ajuntament els comunica que no pot correspondre a l'esmentada petició.

26 de gener de1937

És llegida una carta signada per onze milicians d'aquesta vila que lluiten al front d'Aragó, destinats a Casetas de Quincena els quals demanen a l'ajuntament que els hi transmeti un bot de vi i altres objectes ja que segons sembla fa dies que no els donen la ració diària.

L'ajuntament aprova que la biblioteca popular sigui establerta en el local del sindicat únic de treballadors, però sempre constarà com a biblioteca popular en dret per a tots els ciutadans a llegir els llibres. Que passin a aquesta biblioteca els llibres de les cases Cendra i Verdaguer.

18 de febrer de 1937

L'ajuntament rep una carta de pro-infancia obrera de Girona demanant que l'ajuntament assabenti a la població de la necessitat que hi ha de trametre28 queviures als infants que encara resten a Madrid, de la qual cosa, per la seva tramesa cuidarà pro-infància.

S'asseventa a l'alcalde de l'arribada a aquesta vila d'un centenar de refugiats procedents de Malaga, i que d'ara endavant caldrà que un conseller es cuidi d'aquest servei de refugiats en plenes facultats per millor atenció al mateix.

El conseller de proveiment Carandell fa avinent que el seu departament estiudii la manera d'atendre les necessitats dels refufgiats de la millor manera `possible i dintre de la major economia, per això si és més econòmic comprar bestià i s'acrificar-lo que comprar la carn a la botiga, es farà d'aquesta manera, sempre que això reporti major distribuiment d'economia.

2 de març de 1937

L'alcalde manifesta que s'0han de fer els possibles per tal que tots els refugiats de guerra allotjats en aquesta vila compresos entre els cinc i divuit anys, rebin escola cada dia ja que es dóna el cas que entre els noranta sis que tenim n'hi ha uns quaranta compresos en l'edad esmentada que no saben llegir ni escriure.

El conseller de proveiment Carandell fa evident a la corporació que el preu d'adquicició de la farina penificable ha sofert un augment de quinze pessetes 29per sac, i com és natural comporta un augment sobre el preu de venta del pa.

9 de març de 1937

S'ha observat alguna anomalia en els vals que es faciliten als veïns per adquirir la seva ració de pa quan n'hi ha, l'ajuntament crea la tarja de racionament familiar la qual portarà el nom del cap de casa, nombre de familiars, i una caseta per cada dia del mes la qual serà foradada a l'entrega del pa. Les esmentades targes seran entregades al públic una vegada omplertes sigui valida pel mes de la data que s'hi estamparà.

A continuació l'alcalde i el senyor Costa exposen les gestions realitzades per poder adquirir farina les quals, de moment no han donat cap resultat positiu per la difícil situació creada arreu per la manca de la mateixa, però estan esperant els resultats d'unes gestions que a base d'intercanvi podran adquirir-ne unes quantes.

S'acorda prohibir la venda de blat de moro fóra del municipat.

30 DE MARÇ DEL 1937

L'ajuntament de Barcelona fa arribar una circular en la qual diu que per ajudar a la població de Madrid han organitzat unes expedicions de queviures, de les quals conviden i esperen i contribuiran tots els ajuntaments de Catalunya, per tal que els defensors de la capital de la república no els hi manqui allò més indispensable de menjar, i també com a prova de la nostra confraternitat en la lluita i en l'ideal que contra el feixisme venen contradient.

12 d'abril de 1937

S'acorda que tots els cartells de propaganda que siguin tramesos a l'ajuntament per la seva difusió, siguin posats a disposició del conseller Rivera per tal que examini el contingut dels mateixos i retingui aquells que puguin donar lloc a males interpretacions.

S'acorda per haver estat denunciat imposar una multa de cent pessetes a Salvador Pedrosa per a vendre a sobre preu els cigrons que facilita la comissió de proveïment.

20 d'abril del 1937

S'acorda posar en coneixement del comitè comercial d'ajut als refugiats de Girona que en el refugi d'aquesta vila si troben acollits sis refugiats procedents de Màlaga els quals per llurs edats podrien ésser utilitzats de defensa a la reraguarda.

Alcalde president de la comissió de proveïments exposa que tenien en projecte davant els repetits requeriments dels pagesos donar-los hi la ració de pa fer-ho en farina ja que ells es procurarien amb altres granes una mescla per tal que fos més suficient la ració de pa que els correspon ja que en l'actualitat no satisfà les seves necessitats entenen però que aquesta excepció seria feta solament als que viuen fora del casc de la població i a més d'un quilòmetre de distància.

11 de maig de 1937

El conseller Carandell proposa a l'ajuntament que si és possible sigui enderrocat l'edifici que estava destinat a església. Cosa que seria ben vista per gran majoria.

Després de discutir-ho àmpliament i davant la manca de recursos econòmics per portar a cap la proposició en total, el proposat rectifica en el sentit que a moment sigui enderrocat el campanar cosa que si bé troba obstacles en algun conseller s'acorda assessorar-se per tècnics del cost que podria costar l'enderroc del campanar.

18 de maig de 1937

El conseller Carandell diu que ha parlat amb els paletes del sindicat de l'edificació sobre el cost que podria costar l'enderroc del campanar el qual sembla que pujaria cinc - centes pessetes. L'ajuntament acorda procedir a l'enderroc del campanar.

15 de juny del 1937

El comitè pro-exèrcit popular regular envia una circular en la qual ofereix la revista "Exèrcit del poble" a l'ajuntament per tal que si subscrigui i busqui subscriptors.

22 de juny de 1937

S'acorda fer una nova emissió i posar-lo en circulació de 10.000 vals d'una pesseta, 10.000 a dos rals i 10.000 d'un ral de paper moneda local, quan l'emissió queda garantitzada i subjectada.

29 de juny de 1937

És llegida una carta presentada i signada pel veí Salvador Pedrosa Timonet sobre falsos rumors que diu, es fan córrer d'uns actes celebrats en llur casa en motiu de la caiguda de Bilbao.

6 de juliol de 1937

S'acorda que havent observat d'un temps ençà que el nombre de forasters que tot sovint hi ha, ha augmentat sense que hi hagi motius, exigir-los-hi la documentació perquè acreditin la seva personalitat als agents municipals. 36

20 de juliol de 1937

El conseller Carandell diu que serà provable que portin un nou contingent de refugiats de guerra d'aquesta vila. Diu que tenia pensat evilitar la casa rectoral com a refugi, prèviament posats en ordre uns petits defectes de l'instalació de llum, però a més seria necessari treure les ruïnes de l'enderroc del campanar a fi de deixar les portes lliures.

27 de juliol de 1937

És llegit un ofici del comandant de la 128 brigada mixta, en el qual recomana que s'atengui al soldat Josep Covas Bosch que han ferit en campanya.

3 d'agost de 1937

El conseller Carandell dóna compte a la corporació de les despeses que ocasionen el manteniment dels refugiats de guerra, les despeses dels quals no són abonades en la regularitat com s'esperava, i per tan el dèficit no pot liquidar-se si a la vegada la Generalitat no liquida els mesos atraçats.

17 d'agost de 1937

L'alcalde exposa que seria convenient a fi d'ajudar a sofregar les múltiples despeses que reporta a l'ajuntament ( comissió de proveïments ) la distribució i racionament dels mateixos, cobrar una petita quantitat de la tarja que es facilita per racionament familiar.

Els consellers representants de la C.N.T. demanen que les famílies dels desertors els hi siguin aplicades les màximes sancions que pugui aplicar l'ajuntament ja que consideren feixistes i contràries al moviment popular a les famílies dels desertors. Com sigui que els minyons, en Miquel Tarrés i en Josep Aulet, segons noticies han desertat a fi de tenir reconeixement ampli i vertader de si algun altre dels minyons de les lleves cridades a files ha incorregut en aquest delicte, s'acorda sol·licitar de la caixa de recluta o organisme oficial permanent una relació dels minyons que han deixat de complir llurs deures militars, a fi d'obrar en conseqüència.

27 d'agost de 1937

L'alcalde manifesta que l'objecte de la sessió era per presentar la dimissió en caràcter irrevocable del càrrec d'alcalde i de conseller representant de la Unió de Rabassaires. 38

El conseller Josep Gelada fa constar que ha presentat la dimissió del càrrec de conseller a l'entitat que representa el consell.

1 de setembre de 1937

Sense votació i per unanimitat queda elegit alcalde president el conseller Salvador Costa el qual invitat per l'alcalde accidental passa a ocupar la presidència, abandonant aquest el saló de sessions. Queda constituït la corporació de la següent manera: Alcalde president Salvador Costa i Riera Alcalde segon Mariano Carandell i Triadó Consellers Ramon Ribera Vilaseca , Pere Perecaula Perecaula, Matial Mestres de Montes, Pere Ventura Creus.

3 de setembre de 1937

El conseller Carandell manifesta que cal fer els possibles per adquirir patates, ja que les existències de patates que hi ha actualment no respon al consum del contingent de refugiats i a més cal vetllar que el poble no quedi mancat d'aquest producte, cosa que encara que no sigui atribució de l'ajuntament es podrien fer gestions amb el sindicat agrícola a fi de fixar les normes a seguir, i en cas que encara hi hagi sobrant, l'ajuntament podria adquirir fins a 10 tones que sobradament es necessita. 39

7 de setembre de 1937

Els consellers de la C.N.T. proposen i així acorden, comunicar a les famílies que fabriquen sabó si vol per a la venda al públic, que d'ara endavant els queda limitat fabricar-ne pel consum de llur cada i per tant prohibida la venta del mateix al públic, ja que la conselleria de proveïment, si ho considera procedent, fabricarà sabó que fos necessari pel poble.

14 de setembre de 1937

Els representants de la C. N. T. diuen que els ha estat denunciat que un dels cafeters d'aquesta vila no serveix el talo d'impostos municipals a les consumicions, però no obstant els cobra del client, demana que es posi remei a tal abús.

28 de setembre de 1937

Una instància signada per varis pares de minyons que lluiten al front demanen que l'ajuntament els autoritzi per poder adquirir pots de llet condensada a Olot, per enviar a llurs fills. L'alcalde dona l'autorització.

El conseller Carandell diu que apropant-se l'època del fred és necessari adquirir mantes i altres robes d'abric pels refugiats, ja que els que han arribat recentment n'estan mancats.

5 d'octubre de 1937

Davant les dificultats de poder adquirir mantes de llana, destinades als refugiats, s'acorda passar una comunicació a les famílies dels minyons desertors per tal que facin entrega de dues mantes de llana, com a contribució pro-refugiats.

S'acorda que la comissió de proveïment retiri del racionament del tabac les targes corresponents a les famílies dels desertors.

12 d'octubre de 1937

És llegida una circular de la Delegació General d'Euskadi a Catalunya en la qual demana a l'ajuntament si disposa de locals i quines condicions reuneixen per tal de poder-hi allotjar famílies basques, afegeix que aquestes famílies per llur situació econòmica, es costagerien llurs manutenció per la qual la delegació d'Euskadi els facilitaria queviures. L'ajuntament tinguent ja tots els locals ocupats per refugiats, per tal de contribuir no obstant, en aquest ajut moral, no coneixent altres edificis que la caserna de la ex-guardia civil i la casa torre de la col·lectivitat Burès-Malloté, acorda fer les gestions necessàries per tal de poder disposar d'aquests edificis i comunicar-ho tot seguit de conegudes les gestions a la delegació d'Euskadi.

19 d'octubre de 1937

Es dona lectura d'un ofici de l'oficina d'ajut als refugiat de Girona, en la qual recomanen que s'estigui preparant per a rebre sense altre avis un nou contingent de refugiats, d'acord amb els tant per cent fixat per base de població.