Arboretum


Platanus hybrida

Cat.: Plàtan

Platanaceae


Descripció: Arbre corpulent que pot arribar fins als 40 m. d'alçada. Té la capçada oval quan és jove i posteriorment s'arrodoneix i s'eixampla. El seu tronc és dret i l'escorça és fina, de color gris-verdós, i és desprèn en plaques dures.

Fulla: Fulles alternes, amb tendència a caure, grans, coriàcies, trinerviades, pubescents i palmat-lobulades. Flor: Flors monòiques, nues, en aments unisexuals, esfèriques, sobre peduncles llargs, terminals, penjants, solitàries en l'extrem dels brots, i generalment un peduncle pot portar d'1 a 3 cabeçoles, normalment dos. Fruit: En cabeçoles esfèriques, cadascún d'ells és un aqueni coriaci, claviforme i envoltat en la base de pèls rígids marronosos.

Fenologia, origen i distribució: Floreix en el més d'abril, i a finals d'estiu maduren els seus fruits. Aquest arbre és híbrid de les espècies Platanus orientalis i Platanus occidentalis.

Utilitats: El plàtan és un magnífic arbre ornamental, molt emprat en plantacions linials, en passejos i carreteres, i aïllats en places i jardins. La fusta és dura i fibrosa, i és adequada per ebenisteria, carreteria, jugueteria i per a elaborar travesses de ferrocarril, rems, etc.. És bona com a combustible.

INDEX ARBORETUM Prunus avium