Arboretum


Pinus pinea

Cat.: Pi vé, pi pinyer

Pinaceae


Descripció: Arbre robust perenne, de 30 m. d'alçada, amb una capçada apara-solada, un tronc dret, cilíndric, de superfície esquerdada, i escorça molt gruixuda de color gris vermellós molt viu.

Fulla: Acicular, embainades de 2 en 2, de fins a 10-20 cm. de llarg, de color verd clar, de vora aspra i àpex punxenc. Flor: Els cons masculins són grocs, de 10-12 mm. de longitud i s'agrupen al voltant del nou ramet. Els cons femenins són verds o vermellosos, d'uns 20 mm. de longitud, estan solitaris o a l'apèndix dels brots. Fruit: Pinya globosa de 8-14 cm. de longitud, amb un peduncle curt, verda al desenvolupar-se i marronenca i llustrosa a la maduresa. Pinyons de 15-20 mm. de longitud.

Fenologia, origen i distribució: Les pinyes maduren al tercer any, disseminant els pinyons a la primavera del quart any. Floreix entre els mesos de març i abril. Es localitza en el contorn de la regió mediterrània. Es creu que és originària del Mediterrani Oriental (Àsia Menor).

Utilitats: Posseeix una fusta molt massissa i dura, la qual s'utilitza com a fusta de construcció i en mobles de cuina. Els pinyons són un gran aliment emprat en plats de la cuina italiana i mediterrània.

INDEX ARBORETUM Platanus hybrida