Arboretum


Punica granatum

Cat.: Magraner

Punicaceae


Descripció: Arbust o arbret caducifoli de 2-5 m. d'alçada, amb la capçada extesa o trasovada i amb força branques. El seu tronc és dret i l'escorça més o menys esquerdada.

Fulla: Fulles simples, oposades, algunes alternes, generalment fasciculades, oblongolanceolades o trasovades, amb pecíol curt i lleugerament llustroses i coriàcies. Flor: Grans, vistoses, hermafrodites i regulars. El calze és vermell, coriaci, gruixut i persistent. Té uns 5-7 sèpals triangulars, 5-7 pètals d'un color vermell viu, un nombre d'estams indefinit i un ovari ínfer amb loculs multiovulats. Fruit: Esfèric, d'escorça gruixuda i coriàcia; a la maduresa vermellós, coronat pels sèpals i residus dels estams, amb lòculs irregularment disposats, separats per parets membranoses; amb moltes llavors anguloses i envoltades per una polpa aquosa lleugerament rosada.

Fenologia, origen i distribució: Floreix a principis d'estiu sembla ser que és oriünd de Pèrsia, per bé que actualmet es troba distribuït en els 5 continents del món.

Utilitats: Importància com a arbre fruiter. Amb la polpa de les llavors es prepara el xarop de magranada. També es cultiva en jardineria per la bellesa de les flors. Amb les seves flors dessecades s'elaboren begudes astringents. L'escorça del fruit s'empra per adobar pells i fabricar tints degut a la seva riquesa en taní.

INDEX ARBORETUM RobinIa pseudocacia