Arboretum


Tilia platyphyllos

Cat.: Tell de fulla gran

Tiliaceae


Descripció: Arbre de gran tamany (30 m.) amb el tronc recte i dret, amb pocs bonys, caducifoli i d'escorça gris i llisa que s'agrieta amb els anys.

Fulla: Fulles simples, amb una sola dent, puntiagudes i en forma de cor, solen mesurar uns 6-12 cm. de longitud. Flor: Flors blanquinoses, tardanes, poc oloroses i agrupades en cima senzilles de 2-3 flors. Fruit: Sec, amb 5 costelles de 7-10 mm. ben marcades, tomentoses i, indehiscent i globós.

Fenologia, origen i distribució: Floreix al mes de juny, i la fructificació té lloc al mes de juliol-setembre. És oiriginari de l'Europa central i del sud, però és molt plantat en zones del nord.

Utilitats: Les seves flors són oficinals i s'usen en infusions (til·la) com diaforètic i antiespasmòdic, i contra els catarros de les vies respiratories. L'escorça s'empra com colerètic i l'albeca en decocció, és antireumàtica. El carbó que s'extreu de la seva fusta serveix per elaborar polvora de caça. Del líber i de l'escorça se n'obtenen fibres tenaces amb les quals es fabriquen cordes i teixits de varies classes.

INDEX ARBORETUM Trachycarpus fortunei