Arboretum


Cydonia oblonga

Cat.: Codonyera

Rosaceae


Descripció: Arbust o arbret de 2-4 m. d'alçada, per bé que pot arribar fins als 6-7 m. . La capçada és irregular i el tronc tortuós i d'escorça llisa i grisa.

Fulla: Aovada o arrodonida, amb les vores senceres. Curtament peciolades, alternes i amb tendència a caure, són de color verd per l'anvers i blanques pel revers. Flor: Solitaries, grans, subsentades i terminals. Són blanques o rosades, mesuren de 4 a 5 cm. de diàmetre i presenten 5 grans pètals i 20 estams. Fruit: Es globós o piriforme, amb un melic apical, en el que hi va la coroneta formada pel calze. Està cobert de la mateixa borra que les branquetes, la qual es desprèn al fregar-los. El seu sabor és molt aspre per a la quantitat de tanins que conté. És aromàtic i groc en la maduresa.

Fenologia, origen i distribució: Floreix entre el març i el maig, i el fruit madura a la tardor. Es troba a tot el món, per bé que es centra en les regions temperades del nord.

Utilitats: La codonyera s'usa en freqüència com a patró d'ingerts d'altres fruiters de la família. Per bé que els seus fruits (codonys) crus són molt aspres, són molt apreciats per prendre'ls cuits, en forma de codonyat. El codony, especialment en foma de xarop o jalea, s'ha usat en medicina popular per detindre la diarrea i tot tipus de fluxes.

INDEX ARBORETUM Dracaena drago