Arboretum


Malus domestica

Cat.: Pomera

Rosaceae


Descripció: Arbret o arbre de tamany mig, cafucifoli i de 10-12 cm. d'alçada. L'escorça està agrietada i es desprèn en plaques; el seu color és grisàci-verdós i la superfície llisa i motejada amb petites llunetes.

Fulla: Simples, amb el marge finament asserrat, entre aovades i elíptiques, d'uns 4-13 cm. de longitud i amb el pecíol quasi la meitat de llarg que el limbe. Són d'un color verd intens per l'anvers i cobertes, a l'igual que el calze i pericels, d'abundants pèls en la seva cara inferior. Flor: Són grans i vistoses d'olor agradable, agrupades en pomells (corimbes umbel·liformes o umbel·les) en la terminació de les branques laterals, d'uns 2.5-4 cm. de diàmetre, arrodonides, i blanques amb taques púrpura o roses en la seva cara exterior. Tenen nombrosos estams, un ovari inferior i 2-5 estils soldats. Fruit: Està format pel receptacle floral que es torna carnós, arrodonit a les 2-5 fulles carpelars que es tornen membranoses i papiràcies, formant el cor de la pomera; és axatat i amb un melic en ambdós extrems, coronat pels lobuls del calze, i reb el nom de pomo.

Fenologia, origen i distribució: Floreix entre els mesos d'abril i maig, i la maduració de les pomes precoces té lloc al juny. Es desconeix el seu origen, però es creu que prové de l'encreuament i selecció de varies espècies de pomeres silvestres europees i asiàtiques.

Utilitats:El seu fruit, la poma, és un dels més apreciats que es venen als carrers dels països tropicals com delícia exòtica, i font per fermentació del seu suc de la coneguda sidra. La poma s'ha emprat també en medicina popular com laxant suau en cocció i xarop. La fusta del tronc s'empra per fabricar eines de fuster, o petits objectes tornejats i per tallar.

INDEX ARBORETUM Olea europea