<<

>>


TIPUS DE RADIACIONS ELECTROMAGNÈTIQUES

Hom coneixen radiacions electromagnètiques que abasten des de longituds d'ona mesurables en metres (ones de Ràdio i TV, per exemple) fins a milionèsimes de centímetre (raig X).

L'energia que porten aquestes radiacions és inversament proporcional a la longitud d'ona, de manera que les ones de Radio porten poca energia (2.10-25 juls/fotó) mentre que els raigs X en porten molta (2.10-7 juls/fotó).

De totes aquestes radiacions, les de longitud d'ona entre 10-4 i 10-5 cm poden ser percebudes pels nostres ulls, per això es coneixen com a llum visible. Hi ha diferents tipus de llum visible segons la seva longitud d'ona, per exemple la llum amb un color blau pot identificar-se per tenir una longitud d'ona de 5156 Å, mentre que si té color vermell correspon a una longitud d'ona de 6600 Å.

Fig 3. Espectre de radiació electromagnètica corresponent a la llum visible

La llum blanca és en realitat un conjunt de radiacions electromagnètiques corresponents a la zona de l'espectre visible. Aquest fet es posa fàcilment de manifest al fer passar llum blanca a través d'un prisma... En fer-ho podem observar com la llum es descompon en les seves radiacions constituents (els colors de l'arc de Sant Martí).

 

 

 Fig 4. Descomposició de la llum en  el seu espectre. Inversament, si fem arribar als nostres ulls les radiacions constituents de l'arc de Sant Martí, percebem llum blanca

Fig 5. Disc de Newton utilitzat per a demostrar que la llum blanca està composada de llum de sis colors. Fig 6. Model de la composició dels diferents colors a partir de tres colors bàsics utilitzat en tècniques d’impressió

 

 

El que coneixem popularment com a llum (del sol, d'una bombeta,...) sol ser una mescla de radiacions electromagnètiques de diferents longituds d'ona.

Una llum formada per ones d'un sols tipus (una única longitud d'ona), s'anomena llum monocromàtica. Aquesta llum està constituïda per multitud d'ones de la mateixa longitud que vibren en tots els plans possibles.