<<

>>


NATURALESA DE LA LLUM POLARITZADA

La llum polaritzada és un tipus de llum caracteritzada perquè totes les seves ones lumíniques vibren en un sol pla de l'espai. La llum polaritzada s'aconsegueix fent passar llum no polaritzada (llum normal o llum monocromàtica) a través de prismes de Nícol o filtres polaritzadors.

 

Fig 9. Les ones electromagnètiques de la llum avancen movent-se cap dalt i cap baix.

Quan la llum travessa un filtre polaritzador, el camp elèctric interactua més intensament amb les molècules orientades en una determinada direcció. Això fa que el feix incident es divideixi en dos feixos de vectors elèctrics perpendiculars entre ells. Un filtre horitzontal absorbeix els fotons amb vector elèctric vertical. Un segon filtre, girat 90° respecte al primer, absorbeix els altres fotons; si l'angle és diferent només s'absorbeix una part de la llum.

Es denomina llum polaritzada linealment aquella en la qual el camp elèctric oscil·la en una determinada direcció. L'instrument utilitzat per obtenir llum polaritzada linealment es denomina polaritzador lineal. Pot verificar-se que si la llum linealment polaritzada incideix sobre un polaritzador, la intensitat transmesa (I) varia amb l'angle (a)? entre la direcció de polarització i l'eix de transmissió del polaritzador, segons la que es coneix com Llei de Malus.

I(a) = Io cos 2(a)