VIDA I OBRA

DE

JOAN VINYOLI

     Retrat de Joan Vinyoli pintat per        Ignasi  Mundó en motiu del 65è        aniversari del poeta.

 

1914

Joan Vinyoli i Pladevall neix a Barcelona el dia 3 de juliol de 1914. Sembla que el cognom Vinyoli és d'origen italià (Vignoli) i que es transformà en Viñoli quan un dels avantpassats del poeta s'instal.là a Cuba. Posteriorment, i seguint les recomanacions de Carles Riba, Vinyoli adoptarà la grafia catalana a l'hora de signar els seus escrits.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1919

El dia 2 d'abril neix la seva germana Carme i, al cap d'un mes i mig, mor el seu pare (39 anys), que era metge internista. La família Vinyoli, que es queda en una situació econòmica precària, es trasllada a viure a Sant Joan Despí, primer al poble i, més tard, en una torreta humil a tocar de la via del tren.

1922

Retorn a Barcelona. Vinyoli comença, en règim de "classes de favor", la seva formació bàsica al "Colegio del Sagrado Corazón", és a dir, als Jesuïtes de Casp, i després passa al "Colegio de la Inmaculada" (ICI, Rosselló cantonada Balmes), que és on es feien els estudis de Comerç. Als jesuïtes coneix Francesc Gomà, Tomàs Lamarca, Martí de Riquer, Joan Teixidor, Josep M. Boix i Selva etc.

1924

A partir d'aqueix any i fins el 1935, els Vinyoli passen els estius a Santa Coloma de Farners, en un pis facilitat per la família Fornés al carrer Beat Dalmau, 34. (El sr. Fornés, metge oculista i company d'estudis del pare de Vinyoli, serà qui introduirà el poeta a treballar a l'editorial Labor).

1927

Guanya la Viola d'Or en els Jocs Florals celebrats a Santa Coloma, al pati de Can Geronès, el 15 d'agost de 1927.

1930
Comença a treballar a Editorial Labor, fins a l'any de la seva jubilació, el 1979.
1931

Publica els seus primers textos de creació-que signa Joan Viñoly-, en prosa i en vers, a la revista Iuventus, òrgan intern del col.legi dels jesuïtes. A l'estiu, Vinyoli fa un curset de català a Santa Coloma de Farners.

1933

Freqüenta l'Ateneu Barcelonès i forma part d'una tertúlia literària amb Òscar Samsó, Josep García López, Carmina Pleyan, Francesc Gomà i Pere Ribera. Comença els estudis de batxillerat com a alumne lliure.

1935-1936

Descobreix fortuïtament un fragment dels Quaderns de Malte Laurids Brigge a la revista D'Ací d'Allà (publicat el 1932) i comença a estudiar l'alemany per poder llegir Rilke en l'original. Col.labora en diverses ocasions, amb obra pròpia i traduccions, a la revista Quaderns de poesia i al diari La Publicitat (gràcies a la traducció del poema de Rilke "De si una volta algú t'hagi amat", apareguda en el diari el 16-I-1935, coneix Carles Riba, que esdevindrà, juntament amb Rilke, una de les influències literàries més decisives del poeta).

1936-1939

Vinyoli passa la guerra a la reraguarda i fa feines a la Inspecció de Centres de Reclutament. La seva casa de la Gran Via és bombardejada i la família va a viure un temps a casa d'en J. Bofill i Ferro. Es relaciona intensament amb Carles Riba, Joan Teixidor i Marià Manent. Durant aquests anys, a més, coneix Isabel Abelló, la persona que el "converteix" a la vida interior i a la poesia. Escriu el seu primer vers líric, I must do something of my poverty, una mena de divisa personal a la qual serà sempre fidel (el vers serà inclòs posteriorment en el poema "Sordejo" del seu llibre Vent d'aram).

1937

Publica el seu primer llibre Primer desenllaç.

1941

Publica la traducció del llibre de J. P. Jacobsen Aquí debieran florecer las flores (trad. de Juan Viñoly. Madrid, colección "Euro", 1941).

1945

El dia 9 d'abril de 1945 es casa amb Teresa Sastre i el matrimoni va a viure al pis de la seva mare (Gran Via, 629 bis, 4t. 2a.), fins que el 1950 es trasllada definitivament al c/ Castellnou, 46, 1r. 2a. Fins l'any 1951 aproximadament passaran els estius a Sant Fost de Capsentelles.

1946

Neix el seu primer fill Joan (desembre).

1947

Forma part del jurat de la primera convocatòria del Premi Rosselló-Pòrcel de poesia. Neix el seu segon fill Albert (juliol).

1948

Publica De vida i somni. Obté el premi de poesia en el IV Certamen Literari organitzat pel "Círculo Cultural Columbense" de Santa Coloma de Farners.

1950

Forma part d'una tertúlia literària setmanal amb Joan Petit, Eduard Valentí, Guillem Cosp i Francesc Gomà. (Posteriorment, també hi participarà Gabriel Ferrater, introduït en el grup per Petit i Valentí cap al 1955).

1951

Publica Les hores retrobades. El llibre obté el Premi Óssa Menor. (Durant aquest any, Vinyoli fa diverses lectures públiques dels poemes del seu llibre).

1952

Neix el seu tercer fill Raimon (novembre).

1953

Comença els estiuejos familiars a Begur (fins el 1978), lloc que, segons el poeta, és el més "important i definitiu com a centre de les meves experiències de tot ordre, poètic i vital".

1954

Fa lectura del text "Carles Riba i el seu concepte de la poesia" en l'acte d'homenatge a Carles Riba celebrat en la "Casa del Libro".

1955

El dia 6 de gener de 1955 mor la seva tia Mercè Pladevall i Maseras, a qui dedica el volum El Callat. Escriu el pròleg a aqueix volum (datat a Barcelona, el 25 d'octubre de 1955).

1955-1960

Escriptura de la primera versió dels poemes de Llibre d'amic i d'un projecte de poemari intitulat "Realitats", molts dels poemes del qual passaran després a diferents llibres: Realitats, El griu, Vent d'aram, Cercles, etc.

1956

Publica el llibre El Callat i el pròleg de creació "Pel camí dels mesos" (dins Els mesos de l'any). La seva germana Carme es casa amb Hans Stosch i la parella se'n va a viure a Alemanya. Durant aquest any el poeta té una forta crisi religiosa que l'allunya definitivament de l'església catòlica.

1963

Publica el volum Realitats.

1963-1970
Període de crisi personal i de silenci poètic. Problemes a l'editorial on treballa (se sent poc valorat i de fet és relegat en el càrrec), agreujats per la seva adicció a la beguda. Durant aquests anys manté una relació personal i poètica molt intensa amb Gabriel Ferrater.
1968

Va a la Fira de Frankfurt i passa uns dies a casa de la seva germana (visita el poble i el cementiri de Bempflinguen, que apareix en el seu poema "Bempflinguen, matinada", de Tot és ara i res).


1970

Comença la col.laboració poètica amb Montserrat Ainaud de Lasarte. Participa en el primer festival de poesia al Gran Price, on llegeix el poema "Tot és ara i res". Publica Tot és ara i res.

1972

Té un infart a Saragossa.

1973

Publica Encara les paraules.

1975
Publica Ara que és tard i el volum compilatori Poesia completa 1937-1975, que recull, revisada, tota l'obra poètica publicada fins llavors, a més de poemes i traduccions inèdits.
1976

Publica Vent d'aram. Obté el Premi de la Crítica Literària i el Premi de la Crítica Serra d'Or pel seu recull Ara que és tard. Escriu la carta-pròleg a Josep M. Fulquet (setembre), publicada com a pròleg al volum Perillosa riba d'aqueix autor (Ed. 62: 1978). Per raons ideològiques, rebutja la proposta de candidat a "Premio Nacional de Poesía en Lengua Catalana".

1977

Publica Llibre d'amic i escriu el text "Crida als poetes catalans", publicat dins Antologia Price-Congrés. Obté el Premi de la Crítica Serra d'Or pel seu volum Vent d'aram. Inicia la seva relació epistolar amb el poeta Miquel Martí i Pol.

1978

Publica El griu. Homenatge al poeta a l'aula Carles Riba de la Universitat de Barcelona (22 de maig). Pateix una trombosi cerebral.

1979

Publica Obra poètica 1975-1979, que inclou el volum inèdit Cercles (acabat d'escriure el 1978 i publicat com a volum solt el 1980). Escriu en molt pocs dies el llibre Cants d'Abelone. Publica "Sis poemes de Nietzsche", dins el número 2 de la revista Quaderns Crema. Comença els tràmits de la seva jubilació.

1980

Es publica 40 poemas, amb selecció, versió i pròleg de José Agustín Goytisolo (primer recull de traduccions al castellà de la seva poesia). El 5 de novembre està programada una lectura dels seus poemes a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona, però el poeta no hi pot assistir per problemes d'hipertensió (finalment, presenta l'acte F. Parcerisas i A. Susanna fa la lectura dels poemes). És internat a l'Hotel Vallvidrera per fer-hi una cura de repòs (novembre).

1981

Publica A hores petites. El llibre obté el Premi de la Crítica Serra d'Or. Es publica Antologia poètica, amb pròleg de Feliu Formosa. Noves crisis d'hipertensió.

1982

Escriu el pròleg al llibre Plomes catalanes d'avui, on es publica també "l'entrevista epistolar" amb Lluís Busquets i Grabulosa.

1983

Publica Cants d'Abelone al número 20 de la revista Reduccions (número dedicat al poeta).

1984

Publica els llibres Domini màgic i Passeig d'aniversari i el volum de traduccions Versions de Rilke. El poeta mor a Barcelona, el dia 30 de novembre.

1985

Apareix pòstumament Noves versions de Rilke.

1986

La revista Reduccions (núm. 31) publica el seu text-conferència "Carles Riba i el seu concepte de la poesia". L'ICE de la Universitat de Barcelona organitza un cicle de conferències al voltant de la persona i l'obra del poeta (els textos es publiquen en el volum Joan Vinyoli, Barcelona: PPU, 1986).

1987

Es publica el volum Barcelona/Roda de Ter. Correspondència, que recull la relació epistolar (octubre 1977-juny 1983) del poeta amb Miquel Martí i Pol.