El gat


Nom de diverses espècies de mamífers de la família dels fèlids, subordre dels fissípedes, de cap arrodonit i ample, llengua aspra i pelatge suau.

El RocEl gat domèstic (Felis catus) és una animal petit, principalment carnívor, que pertany a la família dels fèlids. És  apreciat com a  caçador de ratolins i rates. Com gairebé tots els membres de la família felina, el gat domèstic té ungles retràctils, bona oïda i olfacte, una notable visió nocturna i un cos compacte, musculós i molt flexible. El gat posseeix una considerable aptitud per a aprendre per mitjà de l'observació i de l'experiència. L'esperança natural de vida d'un gat domèstic és d'uns quinze anys.

El cos del gat domèstic és extremadament flexible: el seu esquelet està format per més de 230 ossos (l'esquelet humà, que és molt més gran, només  en té 206). La gran habilitat que té el gat per a saltar es deu, en part, a la poderosa musculatura. La cua, a més li dóna estabilitat quan salta o quan cau.

Les grapes del gat estan dissenyades per a capturar i subjectar la seva presa. Les ungles, afilades, corbades i retràctils, estan inserides en una mena de coixinet suau al final de cadascun dels dits de les potes, i les treu quan es baralla, quan caça o quan s'enfila.

Les dents del gat tenen com a finalitat mossegar, i no mastegar. Els poderosos músculs de la mandíbula, i les afilades dents, li permeten donar una mossegada mortal a la seva presa.

Hi ha al voltant de 40 races de gat domèstic reconegudes en tot el món. Encara que les races difereixen radicalment en la longitud de la cua i en l'aspecte general, varien menys en volum que les races de gossos. Les races més petites pesen uns 2 o 3 quilos quan el gat és adult, i les més grans de 7 a 9 quilos. Fins al moment, els intents de desenvolupar gats domèstics en miniatura o gegants han fracassat.


Si voleu més informació i fotografies, consulteu aquests enllaços

La Hiperenciclopèdia
Associació Felina de Catalunya
Fotografies de gats


Pàgina inicial