Presentació

Escrit publicat a la revista L'Estel de l'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya en motiu de l'entrada del pessebre del nostre poble en l'esmentada associació:

Pessebre Vivent de Fontcoberta 
(El Pla de l'Estany)

Quan l'Emili de Bàscara ens va demanar que féssim aquest escrit com a nou vinguts a l'associació, el dubte més gros que se'ns va plantejar va ser el de recordar amb precisió quin any varem fer la primera representació. La majoria de nosaltres fa molts anys que col-laborem amb el pessebre, i alguns, fins i tot hi som des del primer any, però tot i així cap va ser capaç de concretar una data plenament convincent. Només una persona podia resoldre aquest dilema, que per altra banda ja feia anys que li estàvem donant voltes. El Mn. Josep Riera i Berga , que actualment exerceix a Bellcaire, va ser el primer i principal impulsor d'aquest Pessebre. Per això vam pensar en ell i el vam trucar perquè ens donés un cop de mà. La seva primera reacció va ser de sorpresa (ja fa anys que no ens veiem) però de seguida ens va donar una resposta que ens va semblar exagerada. Li vam demanar que ho comprovés amb algun dels escrits que ell solia guardar i després de pocs minuts ens ho va confirmar. La primera representació es va fer el Nadal de l'any 1.976, per tant, enguany cel-lebrarem la XXIIena edició del nostre Pessebre. Sabíem que feia temps que hi treballàvem però cap pensava que podés fer més de vint anys. Els que hi som des del primer dia teníem aleshores 10 anyets.

Ràpidament se'ns va anar refrescant la memòria i van començar a sorgir-nos records de tota mena. Perquè el vam començar a fer aquest Pessebre? La resposta és autèntica. Per aquells temps una colla de marrecs anàvem a casal d'estiu i a passar un munt d'estones a la parròquia. El pobre mossèn se'n veia un bull per mantenir l'ordre dins d'un caos inevitable de totes, totes. La seva solució va estar la d'organitzar una activitat atractiva i que ens mantingués distrets i ocupats llargues estones: El Pessebre Vivent de Fontcoberta. Qui havia de dir que una cosa amb un naixement així s'hauria de mantenir ininterrompudament durant tants anys? Qui havia de dir que ens barallaríem tantes vegades amb una vaca tossuda que mai volia anar a l'estable? I qui havia de dir que un any deixaríem el poble sencer a les fosques perquè les nostres instal-lacions no donaven per més?

Els primers anys la representació es feia només el dia 24, abans i després de la Missa del Gall, i el nombre de quadres representats era ben petit: el Naixement, la Fusteria, l'Anunciació, la berenada dels Pastors, i poca cosa més. Mica en mica això va anar augmentant i any rera any -amb alguns alts i baixos- la representació s'ha anat fent més gran i més complexa d'organitzar i de mantenir. Però el que no ha canviat gens és el fet de que és una activitat feta per una colla d'amics de tota mena que tenen una passió en comú, la qual cosa fa que tot i els nervis i les presses lògiques de cada any ens avenim i ens entenem per poder-ho tirar endavant. Al llarg de tant de temps molts d'aquests amics ens han anant deixant per diferents motius fàcils d'entendre, però també és veritat que se n'han afegit molts de nous.

Sembla mentida com han pogut canviar tant les coses. Vam començar construint-nos els focus amb bombetes i llaunes de conserva, fent-nos els vestits nosaltres mateixos amb teles i saques de la rectoria, arreplegant fil elèctric d'allà on podíem,.. i ara que ben mirat tenim moltes més coses també ens adonem que encara ens en falten. Actualment, el nombre de quadres representats està entorn els 32 i el nombre de persones que actuen supera el centenar. Cal agrair la col-laboració dels actuants, gent del poble i també de fora que de manera totalment altruista els agrada venir i suportar les imprevisibles inclemències del temps. Ara disposen d'un vestuari tot de caire hebreu, perfectament cosit, arreglat i planxat per persones que s'han convertit en totalment indispensables pel bon funcionament del Pessebre. També cal destacar que disposem de l'ajut de tots els veïns que ignorant les molèsties que els pot causar ens permeten "colar-nos" a casa seva i als seus terrenys per preparar i fer les representacions. No cal dir que la parròquia i el mossèn Josep Bracons són els primers d'aquesta llarga llista. Així mateix, seria injust que ens oblidéssim d'esmentar a l'Ajuntament de Fontcoberta i a tot el poble (tant el poble vell com Melianta) perquè al llarg d'aquests anys ens han donat un cop de mà en un aspecte sempre dificultós com és l'econòmic, l' un mitjançant subvencions i ajudes i els altres a través de col- laboracions moltes vegades desinteressades.

Des de fa un temps procurem introduir cada any alguna novetat en el Pessebre. Entre d'altres, la passada edició vam fer un nou fitxatge: l'Àngel dels Pastors que es mou per damunt d'ells només amb l'ajut de les seves ales (i un petit cable secret). Novetats com aquesta, la de la carbonera, i d'altres com la presència de més bestiar que sempre fa més real qualsevol quadre, junt amb els escenaris de sempre com el mercat a Can Pujol fan que se'ns mantingui la il-lusió de fer coses noves i de pensar que el que fem pot agradar a la gent que ens ve a visitar. Aquesta il-lusió que intentem mantenir és la que voldríem transmetre encara que sigui només per tres o quatre dies l'any.

La Comissió del Pessebre Vivent de Fontcoberta. (El Pla de l'Estany)
 
 
 
 

[Pàgina inicial[Horaris[Telèfons de contacte[Quadres i recorregut[Altres Pessebres[Altres llocs d'interès en la comarca