masia
FUÏVES

una granja molt especial

olvan
berguedà

granja


PRINCIPAL
 
fuÏves La finca Fuïves, amb la masia Fuïves al mig, al terme municipal d'Olvan (Berguedà), guarda un dels secrets més emocionants relacionat amb el tema de la recuperació i conservació d'una raça de rucs  autòctona del nostre país: es tracta del  ruc català o guarà català.
La Generalitat al 1998 li va otorgar el títol de granja zoo tècnica. La homogeneïtat dels guarans criats en aquesta granja en plena natura és mereixedora d'aquest premi.
Índex Medi Ambient
Premis
Medi Ambient
1998 
 
 
 

 

Sr. Joan Gassó i Salvan
Premi en reconeixement per la defensa i preservació del guarà català.
   El guarà català és una raça autòctona catalana d’ases, molt utilitzada temps passats per feines relacionades amb l’agricultura. Temps enrera hi havia hagut a Catalunya prop de 50.000 exemplars. Un cop s’han anat mecanitzat les feines agrícoles, l’espècie ha anat perdent importància i actualment hi ha nomès 120 exemplars. La meitat es troben a una explotació ramadera del municipi d’Olvan (Berguedà), on els Gassó es dediquen des de fa 30 anys a la seva protecció. Van començar amb 30 caps, i gràcies a la seva tasca i dedicació han aconseguit duplicar el nombre d’exemplars. L’explotació va cedir alguns d’aquest exemplars al Parc Natural dels Aigüamolls de l’Empordà. 
   Per un altre banda, també es va crear una associació per protegir i garantir la supervivència d’aquest animals.
   El ruc autòcton català és el millor de l’espècie al món. Es caracteritza per la seva resistència ja que pot realitzar llargues travesses i estar 3 dies sense beure, i per la seva fortalesa que li permet portar càrregues de fins 100 kilos. Els adults poden fer 1,65 d’alçada i 500 kilos de pes. Tenen unes orelles característiques llargues i aixecades, i un pelatge de castany fosc menys el ventre, el musell i el voltant dels ulls, que són de color blanc. 
   Els guarans protegeixen els boscos dels incendis ja que els netegen d’herbes i matolls. En alguna ocasió, els guarans han estat creuats amb altres espècies, aprofitant lesseves qualitats excepcionals. Per una altre banda, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha engegat actuacions per conservar i protegir aquesta espècie.
                                                             (Nota del Departament de medi Ambient)
"Amb el seu pit 
ample i elevat
i unes extremitats
robustes, la natura 
va otorgar 
al guarà català
la virtud de la
resistència"
   Joan Gassó
guaranspollins
Alguns noms dels sementals:
  • Tro
  • Patum
  • Esputnik
  • Mariscal
  • Tarzan
  • Berguedà
Al llarg del segle XX i segons les dades aportades per l'Anuari de Estadística Agrària, la disminució soferta per les races de guarans va ser alarmant. L'espècie va córrer el perill d'extinció.
El nombre d'ases a tot l'estat a començament de segle superava el mig milió. A finals dels anys seixanta el nombre havia caigut en picat.
En Joan Gassó, ramader del berguedà, conscient de la situació de perill per la que travessava el ruc català, va iniciar a l'any 1975, una campanya personal de recuperació d'aquesta espècie.
Va observar que els pobles que des de sempre hi havien hagut  rucs, s'estaven quedant sense cap. La feina que li esperava era molta. Va iniciar una calculada i ordenada recerca de  captació de tots els guarans que encara es podien trobar pels pobles  del Pirineu i de Per- Pirineu. El resultat va ser positiu; 30 guarans comprats i guardats com un tresors en la seva granja de Fuïves. (Olvan).
L'obra realitzada pel Joan, durant aquest 30 anys va ser colossal. Actualment té més de 120 guarans. Moltes hores de dedicació per recuperar i conservar un patrimoni genètic i cultural que va estar a punt de caure en l'oblit. 

Una raça de rucs molt especial: El guarà català.
Diferents estudis, comentaristes i especialistes en el tema afirmen que el ruc català és el millor ruc del món. És el més gran i corpulent. El Sr. Gassó explica ple de satisfacció i d'orgull que les mides dels "seus" rucs són insuperables: entre 140cm i 164cm d'alçada ( des dels cascs a la creu) i poden arrivar a pessar 450kg. Les orelles llargues i tibades (poden arribar a 42 cm.). Poden arribar a viure 40 anys.
La cabanya de guarans del Sr. Gassó és la més important del món. L'any 1997 va fer la donació d'una parella, guarà i somera, al Parc Zoológic de Barcelona.
Els guarans catalans van contribuïr en la millora i la formació de diferents poblacions europees però el fet més rellevant és que van donar origen a la formació d'una altre raça: l'ase americà, també anomenat RUC de KENTUKY o Mammoth. "Imported Mammoth" va ser considerat el millor semental d'aquesta raça i va arribar a Charleston (Carolina del Sud) l'any 1819, procedent de Catalunya.

Els pollins tarden a nèixer 12 messos i  mamen de la mare durant 6 messos. Les someres joves poden començar a criar als tres anys. Dos mesos desprès de parir ja poden tornar a criar.
   L'encreuament d'eugues de pura sang i de guarans catalans es considera la combinació més adequada per produir mules o matxos

 

inicial  principal