Ball Francès ( de San Joan de les Abadesses)

Referències


Els romeus (pelegrins que van en romiatge a un santuari) que de les valls de Sant Joan de les Abadesses, Camprodon, Ribes de Freser i Ripoll pujaven a visitar la Mare de Déu del Puig de França, en terme d'Ogassa, ballaven el Ball Francès també dit de la Francesa o Franceseta.

És un ball senzill i graciós, fet en rodona que trencaven per marcar uns punts encarats i mimats que acompanyaven amb un graciós picar de mans al ritme de la tonada i acabaven amb un ràpid canvi de parella.

Feien rodones molt amples formades per gran nombre de parelles, i no donaven el ball per acabat fins que tots els balladors havien ballat amb totes les balladores.


Figures del Ball FrancÚsMoviments- Comença amb ball rodó (rotllana) - (fig. 1)
Si els nens/es són molt petits poden giravoltar amb la parella agafats de mans.

- Finit el motiu melòdic és desfan i resten en parelles encarades (fig. 2); tot puntejant fan tres saltets ràpids, seguits de tres picaments de mans també ràpids (fig. 3) i (fig. 4). Aquí és poden fer diferents moviment amb el cos i anar-los variant  cada vegada que torna a començar la dansa. (tocar-se el nas, picar amb les mans de la parella, ajupir-se i aixecar-se...)

- S'agafen de mans i descriuen mig giravolt cap a la dreta per canviar de parella (fig. 5). Si no volem que canviïn de parella poden donar voltes amb la parella agafats de mans.

- Segueixen el ball sempre igual.


Partitura del Ball FrancÚs(Informació extreta del Costumari Català de Joan Amades) Tornar a dalt


Principal  /  Recull de danses populars  / La dansa popular a Catalunya  / Projecte