Per a noiets

i noietes

Durant uns quants números, "En Patufet" va publicar una secció amb el títol de més amunt firmada per "En Set Ciencias". S'explicaven, sobretot, jocs infantils per als més petits i sovint es valoraven els avantatges de practicar-los. En primer lloc us hem triat els cinc que en algun moment del seu desenvolupament fan servir alguna de les cançons populars infantils que Josep Carner va recrear en la secció "Glosas" (si voleu llegir el poema de Carner relacionat amb el joc, cliqueu al títol), a continuació en podeu llegir dos més. La majoria d'aquests jocs, i molts altres que apareixien en el setmanari, avui s'han perdut o estan a punt de desaparèixer, substituïts per diversions més d'acord amb els gustos actuals o amb les propostes de les noves tecnologies. Altres revistes infantils continuaren el camí iniciat per "En Patufet", entre les quals sobresurt "La Rondalla del Dijous", que el 1909 publicà 14 jocs, alguns d'ells recollits per Aureli Capmany, el primer director d'"En Patufet".

Cavallet de sant Benet

Aquest jocs es fa a les criatures quan encara són molt petitetes, per les persones grans.
Els pares o els avis posen una cama sobre l'altra i asseuen sobre el seu peu el nen, cama aquí, cama allà, aguantant-lo per les mans, o la nena, asseguda de costat i agafant-li el braç per no caure i fent moure el peu imitant el saltiró que fa fer el cavall a qui hi munta, van cantant:
Arri, arri cavallet
anirem a sant Benet,
comprarem un pa de set
per sopar, per dinar,
per la teta, teta, teta,
per sopar, per dinar,
per la teta no n'hi ha.

També en lloc de dir la teta, s'anomena el nom del nen o nena a qui es fa el joc i, en acabar se li fa fer un saltiró ben gros.
Aquest joc és molt bonic i distreu a les criatures petites a la vegada que els dóna una idea de la manera d'anar a cavall, per això es recomana a les persones de major edat que hi entretinguin els petits.


Ral ralet

Quan encara són petits que tot just comencen a articular les primeres paraules, però que tenen comprensió, és bonic entretenir-los amb el joc que diu:
Ral ralet
para, para dineret

fent-los posar la mà plana i oberta a la qual es fa pessigolles amb el dit índex mentre se'ls diu la cançó i després se'ls dóna un cop com si se'ls volgués donar alguna cosa, amb això s'aconsegueix alhora que un apropiat divertiment, la comprensió per costum que quan han de rebre quelcom en la mà han de posar aquesta en posició horitzontal i oberta.
Com que fent aquest joc tan senzill s'obtenen dues coses alhora, això és, distreure l'infant i donar-li medi de comprensió per a una acció de la vida, és per això que s'explica i es recomana que no s'oblidi.

Salta miralta

Un dels divertiments que agraden molt a les criatures que ja caminen és aquell que diu:
Salta miralta,
trenca una galta,
Nostre Senyor
te'n darà una altra
de mellor

i que es fa pujant la criatura sobre una cadira, taula o qualsevol altre lloc que sigui un poc alt, i la persona que fa el joc l'agafa per les dues manetes, ben fort perquè en saltar no pugui caure, i a l'acabar l'últim vers, els fa fer un salt fins a terra des del punt on estan enfilats.
És un joc verament higiènic, puix els desenrotlla les forces físiques sense fatigar-se la criatura i l'acostuma a fer un moviment dels més perillosos quan no es té la força física suficient; per això és convenient acostumar-los-hi, però tenint-los ben agafats. També es fa aquest joc dient:
Una, dos, tres,
salta pagès
.


Les campanes de Salom

Quan encara són petitets però ja comencen a tenir un xic de comprensió, és molt bonic fer-los el joc de "Les campanes de Salom".
Es fa asseure la criatura a la falda, posat quasi a la punta del genoll, de cara a qui fa el joc, agafant-lo fort per les manetes perquè no caigui i llavors se li fa fer un moviment de cap endarrera en què el cap quasi li arriba a terra i després se'l torna a fer pujar bo i balancejant-lo no massa de pressa i cantant:
Bim, bom,
les campanes de Salom,
toquen a festa
i fan bim, bom.

Aquest joc, que desenrotlla els músculs dels braços, és molt agradós a les criatures, com també, no li és gens perjudicial i al mateix temps se li dóna idea de quin és el moviment de la campana per a que soni.


Escarbat bum,bum

Es reuneixen una colla d'amiguets o amiguetes, i un cop convingut fer aquest joc es fan a veure qui amaga, dient:
Pom, pom d'or de la virolança,
mon marit n'ha vingut de França,
n'ha portat un gambirot
que em fa dur sabates d'or,
pedra forcada,
sabata batejada,
mocador de flors,
fora, fora en sigueu vós.

Al qui li toca s'agenolla i, posant el cap a la falda d'un altre que està assegut, que ha de procurar tapar-li els ulls perquè no hi vegi gens, els altres s'agenollen al seu voltant i canten mentre fan giravoltar els braços per davant del seu pit:
Escarbat bum, bum,
posa-hi oli, posa-hi oli,
escarbat bum, bum,
posa-hi oli en el llum.

En acabar, el que està assegut fa senya a un dels que juguen, que s'avança i pega un cop amb la mà a l'esquena del que amaga, procurant que no pugui ser conegut. Una vegada ha donat el cop, torna a son lloc i el que seu diu:
-Bernat, endevina qui t'ha tocat. Aquest llavors s'aixeca i agafa el que li sembla que ha sigut el que li ha pegat, se'l carrega a coll i el porta davant del que està assegut, i aquest li diu:
-Què portes aquí?
Respon l'altre:
-Un sac d'ossos.
Si ha endevinat que era aquell el que li havia pegat, el que seu li contesta:
-Deixa'ls aquí que són nostres.
I llavors, aquest amaga, i torna a començar el joc, mes si no l'ha encertat, li contesta:
-Torna'ls allí que no són nostres; havent de posar-se altra vegada a lloc per amagar fins que ho endevina.
També a vegades, en lloc d'avisar-se als que juguen mitjançant un senyal, com he dit, es posen noms que sols ells se saben com, per exemple, clavell, estovalla, pedra foguera, etc., i qui porta el joc crida que vingui estovalla, i el que té aquest nom és qui dóna el cop a l'esquena del que amaga.
Aquest és un joc que cap mal pot fer-vos, i, al contrari, és higiènic.

 

Ball de la trampolina
Joc per a noietes

En Patufet m'ha dit:
- Noi, llueix-t'hi i fes una explicació ben rexinxolada-; i jo, que de ganes me'n moro, li he contestat: -Deixa'm fer a mi, ja veuràs com et faré quedar bé.
Reunides algunes noietes i convingut entre elles fer aquest joc, es posen fent rotllo i primer, sense agafar-se de les mans, canten:
Quan jo em posava la camiseta,
jo en feia així,
jo en feia així.


En dir aquestes paraules, fan l'acció de posar-se la camisa, i quan repeteixen la cançó diuen fent el mateix la mitjeta, la sabateta, la cotilleta, la faldilleta, etc., i després, agafant-se de les mans, giravolten bo i fent la sardana i continuant:
Tots són gent de la trampolina
la trina, la trina,
la trina, tro.
El barret d'aquell senyor,
que ara passa pel cantó,
tan bonic i tan bufó,
tira buixó, tira buixó!

En dir tira buixó!, es deixen anar, posant-se les mans a la vora dels polsos, estirant el dit índex de cada una, fent-les anar avant i enrere, allargant i arronsant els braços.
El joc dura fins que han anomenat tota la roba de vestir, i us vull fer fixar en el bonic que és, ja que no tan sols serveix d'entreteniment, sinó que també és instructiu, particularment per a les noietes petites, perquè en certa manera aprenen com s'han de vestir, cosa que és molt escaient que sàpiguen fer per elles soles.
Així doncs, les grandetes que procurin ensenyar-lo a les que no ho siguin tant, i totes sabreu ser endreçades i curioses com desitja que sigueu en
SET CIENCIAS

 

Molts han preguntat: Que s'ha mort en Setciencias? Que s'ha despedit a la francesa? No -dic jo- , però com fóra llarg el motiu de contar el motiu d'haver tardat tant a escriure, feu-me franca la explicació i anant al cas, veus aquí que en tornar a parlar-vos de les meves aficions, vull fer-ho demostrant que la bona pensada D'EN PATUFET a fer aquest periòdic que porta el seu nom és d'aquelles que de cada cent se'n troba una i sinó, veieu l'afició que els ha entrat a la canalla d'escriure i fer ninots, com podeu veure en la secció de "Col·laboració infantil", però això no és tot encara, puix heu de saber que la seva crida dirigida a sos llegidors al començament de l'estiu passat, encomanant-los que fessin recull folklòric, si ho digué al sord, no va dir-ho al mandrós, i vet aquí que l'entusiasta col·laborador Ernest Batlle, que estiueja a la comarca de l'Alt Empordà, va recollir una col·lecció de jocs populars de Figueres que EN PATUFET m'ha fet a mans perquè us en doni trasllat i us els faci conèixer; amb això, avui explicaré el del

Carbassot

Aquest joc és de nens o nenes indistintament, i es fa asseient-se un, que és qui porta el joc; a la seva falda hi acota el cap un altre procurant que no hi vegi que és el que amaga, i per tant fa de Carbassot; els altres, fent rotllo, es posen al seu voltant.
El que està assegut comença dient:
-Carbassot-; i aquest contesta:
-Què mana, mare?
-On tens els bous?
-A la llaurada.
-Què mengen?
-Civada.
-Què beuen?
-Bon vi.
-Venta culada i fuig d'aquí.
Llavors tots els del voltant d'un en un li donen un cop pel darrere, topant per les anques, i fugen corrents a amagar-se.
Llavors, el que està assegut crida:
-Xiu, xiu, conillets, esteu ben amagadets?
I els altres contesten sí o no, segons. Si diuen no, torna a fer la pregunta fins que tots diuen sí, i s'aixeca el Carbassot a veure si pot agafar-ne algun, i si ho aconsegueix, li toca amagar a aquell, fent de Carbassot, i si no n'agafa cap, hi torna el mateix, i comença el joc una altra vegada.
No crec que calgui recomanar-vos aquest joc, ja que no sols és sanitós, tant com entretingut i divertit, però sí que me'l cal recomanar: imiteu l'eixerit col·laborador que ha portat el seu esforç i bona voluntat en pro del folklore català, en la branca del qual, com és la dels jocs populars, vosaltres, els nens i nenes que sou espigadets, per saber transcriure aquets senzills i útils entreteniments propis de la vostra edat, podeu fer-hi molt de profitós, com us demostrarà un altre dia el vostre veritable amic.