Tipus de segmentació en funció de la disposició dels blastòmers
 
Segmentació
Característiques
Grup animal
Tipus d'ou
Radial
Els blastòmers es disposen de manera radial respecte a l'eix animal-vegetatiu (paral·lel o perpendicular).
Cordats, equinoderms, braquiòpodes, ectoproctes, foronídis, quetognats, hemicordats

Isolecític

Mesolecític

Espiral
Els plans de divisió són oblics a l'eix pol animal-pol vegetatiu. Cada grup de cèl·lules es disposa desplaçat respecte del grup immediatament inferior. El grau d'empaquetament és major.
Anèl.lids, nemertins, platihelmints, mol·luscs (excepte cefalòpodes), alguns braquiòpodes i equiúrids
Isolecítics
Bilateral
Els ous presenten una distribució asimètrica del citoplasma. La primera divisió reparteix per igual aquest peculiar citoplasma i estableix dues meitats que definiran la simetria bilateral posterior.
Tunicats
Isolecítics
Rotacional
Després de la primera divisió segons l'eix pol animal-pol vegetatiu, que origina dos blastòmers inicials, un d'ells es divideix segons un pla paral·lel a aquest eix mentre que l'altre ho fa segons un pla perpendicular. Les primeres divisions són asincròniques (no es divideixen al mateix temps).
Mamífers
Isolecítics
Superficial
La massa de vitel es situa en posició central i és el citoplasma perifèric el que es divideix. El que s'obté és una capa de blastòmers externa que envolta tota la massa de vitel.
Insectes
Centrolecítics.
Discoïdal
A causa de la gran quantitat de vitel, la formació de blastòmers queda limitada a una petita porció de citoplasma amb forma de disc. Les primeres divisions originen una capa de cèl·lules que posteriorment es va subdividint en diverses capes.
Rèptils, aus i la majoria de peixos.
Telolecítics