Classe Diplòpodes: Generalitats (2)


Organització externa

a) Cap

El cap està protegit per una càpsula cefàlica i es manté inclinat cap endavant. A cada una dels costats presenta un grup d'ocel·les en nombre variable que poden faltar en les espècies que viuen en l'interior de coves.

Com a apèndixs cefàlics presenta:

  • Un parell d'antenes situades per davant dels grups d'ocel·les. Tenen vuit artells i estan plenes de pèls sensorials, probablement amb funció quimioreceptora.
  • Un parell de mandíbules fetes de vàries peces.
  • Una peça especial anomenada gnatoquilari que tapa ventralment la boca. Presenta una estructura complexa feta de vàries peces. Es creu que pot correspondre al primer parell de maxil·les modificat.

Dibuix de Livingstone, ©Biodidac

Figura 59.- Visió lateral del cap d'un diplòpode. Fotografia de .Bioimages
 

b) Tronc

El tronc està format per un nombre variable de segments els quals, excepte els quatre primers, porten dos parells de potes locomotores.

Dels quatre primers segments, el primer d'ells no porta cap tipus d'apèndix. Els altres tres només porten un parell de potes locomotores.

 

La part dorsal dels segments pot presentar algun tipus d'ornamentacions com arrugues, tubercles, etc. que poden modificar externament l'aspecte cilíndric del cos. Molts diplòpodes tenen glàndules repel·lents que desemboquen en la part dorsal dels segments.

El cos acaba en un telson més o menys punxegut, sense apèndixs, per sota del qual s'obre l'anus envoltat per dues grans valves anals (Fig. 60).

 

Figura 60.- Part final del cos d'un diplòpode amb el tèlson punxegut i les valves anals. Fotografia de Bioimages