Vassily Kandinsky

1866-1944

Vassily Kandinsky va néixer a Moscou el 4 de desembre de 1866.

Se'l considera fundador de la pintura abstracta i és un dels innovadors més importants de l'art modern. Va estudiar pintura i dibuix, piano i violoncel, i també dret i economia.

En 1886 deixa la seva feina de professor en la Universitat de Dret i decideix dedicar-se a la pintura, després de la impressió que li causà una exposició de pintors impressionistes francesos. Es va traslladar a viure a Munic i realitzà molts viatges per Europa i nord d'Àfrica. D'aquests viatges són fruit molts dels seus quadres que representen paisatges.

Les seves primeres obres figuratives, dins del moviment expressionista, són una explosió de color dominant per sobre de les formes.

Per a Kandinsky la música i la pintura estaven molt vinculades. Les seves primeres obres abstractes estan inspirades en el món de la música, del que prenen fins i tot el títol.

En 1912 va publicar el llibre Sobre lo espiritual de l'art, primer tractat teòric sobre l'art abstracte.

En 1922 s'incorpora com a professor en l'escola de la Bauhaus dirigida per l'arquitecte Walter Gropius. En aquesta època, en les seves pintures apareixen moltes formes geomètriques: cercles, quadrats, cons, òvals,..

En els darrers anys de la seva vida les seves obres contenen formes suaument corbes que semblen representar formes orgàniques. També va confeccionar els decorats i figurins per un ballet.

Mor a París en 1944.

 

 

 

Aquí teniu una selecció d'obres.

Podeu clicar a sobre d'elles per poder-les veure ampliades.